flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як захистити виборчі права громадян в судах у період виборчого процесу

08 жовтня 2014, 11:50

Як захистити виборчі права громадян в судах   у період виборчого процесу

 

26 жовтня 2014 року відповідно до Указу Президента України від 27.08.2014 № 690/2014 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України.

           Згідно зі статтею 11 Закону України "Про вибори народних депутатів України" суди організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом та розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у встановлені строки та спосіб.

            У зв’язку з цим Шаргородський районний суд повідомляє, що починаючи з 28.08.2014 року  встановлено графік чергування суддів та працівників апарату суду у неробочий час та вихідні дні з метою організації роботи суду по розгляду виборчих справ, який узгоджується з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня  2014 року.

 Шаргородським районним судом Вінницької області як адміністративним судом розглядаються справи щодо уточнення списку виборців та спори стосовно діяльності дільничних виборчих комісій та членів цих комісій за місцезнаходженням цих комісій; справи щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори за їхнім місцезнаходженням.

Необхідною умовою наявності у виборця права оскаржити рішення, дії чи бездіяльності вказаних суб’єктів оскарження, є порушення цими рішеннями, діями чи бездіяльністю виборчих прав позивача особисто (крім заяв про уточнення списків виборців).

Згідно з ч. 6 – 8 ст. 172 КАС України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Суд вирішує зазначені адміністративні справи у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви (ч.11 ст.172 КАС України) .

Відповідно до статті 173 КАС України, право звернутися  до Шаргородського районного суду з адміністративним позовом про уточнення   списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен виборець м. Шаргорода та Шаргородського району, який має право голосу на відповідних виборах.

   Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

 За приписами ч.2 ст. 42 ЗУ " Про вибори народних депутатів України" у день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

           Постанова суду щодо внесення змін у списки виборців виконується негайно.           

            Вінницьким окружним адміністративним судом розглядаються спори стосовно рішення, дії чи бездіяльності територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, а також членів зазначених комісій та справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

Рішення судів першої інстанції місцевих загальних судів як адміністративних та окружних адміністративних судів Вінницької області підлягають перегляду у Вінницькому апеляційному адміністративному суді.

Рішення судів першої інстанції, пов'язаних з виборчим процесом можуть бути оскаржені в Вінницькому апеляційному адміністративному суді у дводенний строк з дня їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування. Апеляційні скарги подаються у письмовій формі до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Вінницьким апеляційним адміністративним судом розглядаються справи у дводенний строк після закінчення строку апеляційного оскарження. Апеляційна скарга стосовно судового рішення, що було ухвалене до дня голосування, розглядається не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Судове рішення суду апеляційної інстанції є остаточним.

До Вищого адміністративного суду України оскаржують рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів, а усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду, як першої інстанції, рішення якого в апеляційному порядку переглядаються Вищим адміністративним судом України.

Крім того, Шаргородський районний  суд повідомляє, що додаткову інформація про роботу суду та розгляд виборчих справ у період виборчого процесу, зразки процесуальних документів громадяни можуть отримати на офіційній сторінці суду веб-порталу "Судова влада України".

 

ГОЛОВА ШАРГОРОДСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ                                Т.О. СОКОЛОВСЬКА