flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОЛОЖЕННЯ про дисциплінарну комісію Шаргородського районного суду Вінницької області з розгляду дисциплінарних справ

12 вересня 2016, 13:20

 

 ЗАТВЕРДЖЕНО  наказом керівника апарату від 12 вересня 2016 року №14 о/д 

 ПОЛОЖЕННЯ

про дисциплінарну комісію Шаргородського районного суду Вінницької області з розгляду дисциплінарних справ

 

1.            Загальні положення

1.1.   Це Положення визначає загальні засади діяльності дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарних справ Шаргородського районного суду Вінницької області (далі - дисциплінарна комісія).

1.2.   Дисциплінарна комісія утворена на підставі статті 69 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» (далі - Закон) для здійснення дисциплінарного провадження стосовно державних службовців Шаргородського районного суду Вінницької області (далі суд), з метою визначення ступеня вини, характеру і тяжкості вчиненого дисциплінарного проступку.

1.3.   У своїй роботі дисциплінарна комісія керується Конституцією України, Законом, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства, нормативно-правовими актами Національного агентства України з питань державної служби, наказами Державної судової адміністрації України, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.4.   Підстави та порядок здійснення дисциплінарного провадження, а також повноваження дисциплінарної комісії встановлено Законом та цим Положенням.

1.5.   Дисциплінарне провадження ініціюється суб’єктом призначення (посадовою особою, якій відповідно до законодавства надано повноваження від імені держави призначати на відповідну посаду державної служби в державному органі та звільняти з такої посади) та/або безпосереднім керівником державного службовця.

1.6.   Строк повноважень членів дисциплінарної комісії становить три роки.

1.7.   Члени Дисциплінарної комісії здійснюють свої повноваження на громадських засадах.

1.8.   За результатами розгляду дисциплінарної справи Дисциплінарною комісією виноситься подання, яке має рекомендаційний характер для суб’єкта призначення.

2. Склад дисциплінарної комісії 

2.1.           Дисциплінарна комісія діє у складі не менше шести членів.

         2.2.  До складу Дисциплінарної комісії обов’язково включаються представники  керівника державної служби, визначені ним одноосібно із числа державних службовців суду, представник виборного органу первинної профспілкової організації суду з числа державних службовців, а в разі відсутності профспілкової організації-представники державних службовців, обрані  на загальних зборах (конференції) державних службовців державного органу.

         2.3 До складу дисциплінарної комісії  повинна бути включена щонайменше одна особа, яка має юридичну освіту не нижче другого (магістерського) рівня та досвід роботи за фахом, а також представник з числа працівників служби управління персоналом.

         2.4. Крім представників, зазначених у пункті 2.2, до складу дисциплінарної комісії можуть включатись працівники інших підрозділів, а також експерти або інші представники громадських об’єднань, утворених відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання», які мають досвід роботи у сфері державного управління, державної служби або за юридичним фахом.                                                                                                                                                  Кількість представників громадських об'єднань у складі дисциплінарної комісії може становити не більше двох осіб.

         2.5. Кількість представників керівника державної служби  та виборної первинної профспілкової організації має бути рівною.

         2.6. Зміни складу дисциплінарної комісії, включення (виключення) членів здійснюються за поданням дисциплінарної комісії.

         2.7. Кількісний та персональний склад дисциплінарної комісії затверджується наказом керівника апарату.

3. Порядок роботи дисциплінарної комісії

3.1. Члени дисциплінарної комісії на першому засіданні обирають голову та секретаря дисциплінарної комісії.

3.2. У разі відсутності на засіданні голови та/або секретаря дисциплінарної комісії його обов’язки тимчасово виконує інша особа, визначена на відповідному засіданні відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх.

3.3. Засідання дисциплінарної комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше двох третин її членів.

3.4. Члени дисциплінарної комісії беруть участь у засіданні особисто.

3.5. Члени дисциплінарної комісії не мають права делегувати своїх представників для участі в засіданні дисциплінарної комісії.

3.6. У разі, якщо дисциплінарне провадження відкрито або здійснюється відносно одного з членів дисциплінарної комісії, або один із членів дисциплінарної комісії прямо підпорядкований особі, стосовно якої відкрито або здійснюється дисциплінарне провадження, такий член дисциплінарної комісії не повинен брати участі у прийнятті рішення.

3.7. Рішення дисциплінарною комісією приймається шляхом голосування:

- рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більшість присутніх на засіданні членів дисциплінарної комісії;

- у разі рівної кількості голосів, голос головуючого є вирішальним.

3.7. Під час засідання секретарем дисциплінарної комісії ведеться протокол, в якому фіксуються прийняті рішення та надані доручення.

3.8. Протокол підписується головою дисциплінарної комісії та секретарем.

3.9. З метою збору інформації про обставини, які стали підставою для порушення дисциплінарного провадження, для визначення дисциплінарною комісією ступеня вини, характеру і тяжкості цього дисциплінарного проступку дисциплінарною комісією формується дисциплінарна справа.

3.10. дисциплінарна комісія розглядає дисциплінарну справу державного службовця, сформовану в установленому Законом порядку.

3.11. Забезпечення обліку та роботи з дисциплінарними справами покладається на секретаря дисциплінарної комісії та ведеться відповідно до Порядку, затвердженого наказом Національного агентства України з питань державної служби від 03.03.2016 року № 49 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.03.2016 року за № 456/28586.

3.12. До участі у роботі дисциплінарної комісії, у т.ч. проведенні службових перевірок, службових розслідувань, можуть залучатися відповідні фахівці.

4. Повноваження дисциплінарної комісії

         4.1. З метою організації роботи дисциплінарної комісії, голова дисциплінарної комісії:

         - надає письмові доручення, обов’язкові для виконання усіма державними службовцями, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В» в суді;

         - розподіляє завдання з підготовки матеріалів дисциплінарного провадження між членами дисциплінарної комісії або доручає підготовку матеріалів одному члену комісії;

         - заслуховує звіти членів комісії та залучених фахівців про хід підготовки матеріалів дисциплінарного провадження;

- скликає засідання дисциплінарної комісії ;

- формує порядок денний засідання дисциплінарної комісії та вносить питання для голосування;- проводить засідання дисциплінарної комісії;

         - ініціює питання зміни персонального складу дисциплінарної комісії.

         4.2. Секретар комісії:

         - забезпечує організаційну діяльність дисциплінарної комісії;

         - інформує членів дисциплінарної комісії про місце, дату і час засідання дисциплінарної комісії в письмовій формі не пізніше ніж за три робочих дня до дня його проведення;

   - за дорученням голови дисциплінарної комісії виконує інші завдання, що стосуються забезпечення роботи комісії.

         4.3 Член дисциплінарної комісії, якому доручено підготовку матеріалів дисциплінарного провадження:

- готує проекти письмових доручень голови дисциплінарної комісії;

-збирає та аналізує інформацію про дисциплінарний проступок та, відповідно до неї, готує проект висновку (подання);

- витребовує пояснення у державних службовців щодо обставин вчинення дисциплінарного проступку;

-передає секретарю відпрацьовані матеріали дисциплінарного провадження для підготовки інформації на засідання дисциплінарної комісії.

   4.4. Невиконання письмового доручення голови дисциплінарної комісії є підставою для ініціювання дисциплінарного провадження щодо особи, яка не виконала таке доручення.

5. Права і обов'язки дисциплінарної комісії

         5.1 Члени дисциплінарної комісії мають право:

  - ознайомлюватися з матеріалами, що містяться в дисциплінарній справі;          

  -висловлювати свою позицію під час засідання дисциплінарної комісії та брати участь у прийнятті рішення шляхом відкритого голосування;                         

- брати участь у службовому розслідуванні;                                      

- здійснювати інші повноваження, пов’язані з роботою дисциплінарної комісії.

         5.2 Члени дисциплінарної комісії зобов’язані:                                              

- брати участь у засіданнях дисциплінарної комісії;                            

- дотримуватися вимог цього Положення та забезпечувати виконання рішень дисциплінарної комісії;                                                                                             

- бути неупередженими та об’єктивними;                                                               

- не допускати розголошення конфіденційної інформації, що стала їм відома у зв’язку з виконанням свої функцій.

6. Рішення та збереження матеріалів

дисциплінарного провадження

 

6.1. Пропозиції та рекомендації щодо розглянутого дисциплінарного провадження зазначаються у поданні дисциплінарної комісії, яке подається керівнику апарату протягом 2 днів від дня підписання.

6.2. Після прийняття рішення керівником апарату за матеріалами дисциплінарного провадження, сформована справа передається до служби персоналу суду.

Матеріали дисциплінарного провадження зберігаються у дисциплінарній справі працівника, яка долучається до його особової справи.

6.3. Членам дисциплінарної комісії та особам, залученим до її роботи, забороняється передавати і розголошувати інформацію, отриману під час здійснення дисциплінарного провадження.

6.4. За порушення вимог цього Положення винні особи несуть відповідальність, передбачену Законом.

 

Заступник керівника                                                                                                                     апарату                                                             Оксана Голованчук