flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне судочинство: обов’язкова реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС

03 серпня 2023, 09:46

20 липня 2023 року опублікований Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (від 29 червня 2023 року № 3200-IX).

Вже через 90 днів з дня його опублікування, відповідно до вимог ГПК, КАС та ЦПК України, електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) обов’язково повинні мати:

  • адвокати;
  • нотаріуси;
  • державні та приватні виконавці;
  • арбітражні керуючі;
  • судові експерти;
  • органи державної влади та інші державні органи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • інші юридичні особи.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Водночас для адміністративного та цивільного судочинства є виняток: норми про обов’язок реєстрації електронних кабінетів юридичними особами (приватної форми власності) вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування Закону № 3200-IX.

Завдяки реєстрації електронного кабінету особа, яка пройшла електронну ідентифікацію, отримує доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або її окремих підсистем (модулів). Зокрема, у зареєстрованих користувачів є можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо), що здійснюється між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи відбувається з використанням КЕП чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом та учасниками справи.

Справи в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження в яких відкрито до набрання чинності Законом № 3200-IX, розглядаються за правилами, що діють після введення в дію цього нормативно-правового акта.

Зареєструвати електронний кабінет можна тут: https://id.court.gov.ua.