flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти як обов'язок батьків утримувати дитину

20 червня 2018, 13:52

                                Аліменти                                                   як обов'язок батьків утримувати дитину

20.06.2018

         

З урахуванням останніх змін, мінімальний розмір аліментів збільшено. Суд не може визначити на дитину розмір аліментів менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30%).

Нововведенням сімейного та процесуального законодавства є розширення можливості застосування  спрощеної процедури для отримання рішення про стягнення аліментів.

Так, стягнення аліментів може здійснюватися у наказному провадженні. Зокрема визначено, що той із батьків, з яким проживає дитина (діти), має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

Суть наказового провадження порівняно  зі стандартним зверненням до суду із позовом (позовне провадження) полягає у значно спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті. Так, після прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, судовий наказ по суті вимог видається судом у триденний термін. Сам судовий наказ видається без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання.

 Згідно з положеннями ст. 182 Сімейного кодексу України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшено з 30 до 50% прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум в Україні у 2018 році становить: з 1 січня 2018 року – 1492 грн.; на дитину до 6-ти років, 1860 грн.; на дитину від 6-ти до 18-ти років, з 1 липня – 1559 грн.; 1944 грн.; з 1 грудня – 1626 грн.; 2027 грн.

Стаття 183 СК передбачає, що той з батьків або інших законних представників дитини, з якою вона проживає, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів в розмірі: на одну дитину – чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку.

Важливо: аліменти на дитину виплачуватимуться від дня пред'явлення позову і до досягнення дитиною повноліття (18 років); а якщо дитина досягла повноліття, але продовжує навчання, аліменти стягуються на період навчання, але не більше ніж до 23 років.

          Платником аліментів за рішенням суду також відшкодовуються додаткові витрати на дитину, що виникають у разі настання особливих обставин (для оздоровлення дитини,  хвороби дитини тощо).
          Переїзд дитини чи батька (платника аліментів) на постійне проживання за кордон, зміна ним громадянства не припиняють права дитини на аліменти. Якщо дитина проживає в Україні, а батько – за кордоном, позов про стягнення аліментів подається до суду України за місцем проживання дитини. Рішення суду України на території іншої держави буде виконуватися відповідно до Договору про надання правової допомоги.

На початку 2018 року, збільшені і засоби примусового виконання рішень. Згідно змін, в якості примусових засобів можуть застосовуватись: тимчасові обмеження у праві виїзду з України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю і у праві полювання. Крім того, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що окрім адміністративної відповідальності, в Україні, статтею 164 Кримінального кодексу України передбачено ще й кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Слід зазначити, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, і той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпоряджанні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Маємо надію, що дані зміни будуть реалізовуватись на практиці та дозволять зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечать належне утримання дітей, які отримують аліменти.

 

Марія Сербіна

Прес-секретар

Шаргородського районного суду