flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилення відповідальності за несплату аліментів

05 вересня 2018, 09:50

Посилення відповідальності за несплату аліментів

         Статтею 51 Конституції України передбачені права дітей на матеріальне утримання з боку батька та права на їх повноцінне життя та всебічний розвиток.

          Відповідно до ст.ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини (ратифікована Постановою ВР України №789 –Х11 від 27.02.1991 року), батьки зобов’язані утримувати дітей до повноліття та несуть відповідальність за виховання, розвиток і утримання дитини; у всіх діях щодо дітей … першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини; кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, духовного і соціального розвитку дитини.

          Згідно із ст.8 ЗУ "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

          Так, з 6 лютого 2018 року, визначено нові способи притягнення до відповідальності боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що перевищує суму, яка мала бути сплачена за 6 місяців.

           Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) передбачено нове адміністративне стягнення для неплатника аліментів – «суспільно корисні роботи» (ст.31-1 КУпАП).

          Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

           Згідно ст. 1831 КУпАП несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, - тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

           За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. 

           Кошти, отримані боржником за виконання таких робіт, будуть перераховуватись на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати  аліментів. У разі ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона підлягає притягненню до адміністративної відповідальності. У разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона підлягає притягненню до кримінальної відповідальності в порядку, встановленому законом.

            Виконання суспільно корисних робіт не має перевищувати 8 годин, а для неповнолітніх – 2 години на день. Суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю І або ІІ групи, вагітним жінкам та чоловікам, старшим 60 років, жінкам від 55 років.

            Частиною 9 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено й інші шляхи притягнення до відповідальності неплатників аліменітв, а саме: встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві керування автомобілем, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, у праві на полювання. Обмеження діятимуть до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Обмеження на керування транспортним засобом не застосовується до боржника у разі, якщо це є основним джерелом його доходу, якщо він використовує його у зв’язку з інвалідністю чи піклується про інваліда, перебуває на строковій військовій службі або мобілізований, а також якщо проходить службу в АТО.

              Питання про посилення відповідальності ставиться не лише за несплату аліментів на дітей, а й на утримання одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї.

               Таким чином, Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо їх стягнення, що дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти. А тому потрібно відповідально ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків, аби в подальшому не були вжиті заходи за їх неналежне виконання.

    

Альона Кришина,

помічник судді Шаргородського

районного суду