flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмова пройти огляд на стан сп’яніння теж правопорушення …

14 серпня 2018, 10:05

Відмова пройти огляд на стан  сп’яніння  теж  правопорушення …

 

 

            За кількістю ДТП та тяжкістю їх наслідків Україна посідає одне з перших місць у Європі. І однією з причин ДТП є керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

            Відповідно до п. 2.9 Правил дорожнього руху України (ПДР) водієві забороняється: керувати транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння або перебуваючи під впливом наркотичних чи токсичних речовин, а також передавати керування транспортним засобом особам, які перебувають у вказаному стані, у хворобливому стані, у стані стомлення або під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції і увагу.

            Відповідальність за порушення вказаного пункту ПДР є достатньо суворою у порівнянні з іншими правопорушеннями, що має на меті змусити водіїв утриматись від вживання алкоголю або наркотичних речовин.    

          Так, керування транспортними засобами особами, які перебувають  у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, відмова  особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду  на стан алкогольного, наркотичного чи іншого  сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв  у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (що становить 10 200 грн.)  з позбавленням  права керування транспортним засобом на  строк один рік  (частина перша статті 130 КУпАП).

          Якщо особа протягом року повторно вчинить будь-яке з вищезгаданих порушень, їй доведеться сплатити штраф у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн.) та позбутися права керування транспортним засобом вже на три роки. Якщо ж водій втретє протягом року вчинить аналогічне правопорушення, то на нього чекатимуть штраф у сумі 40 800 грн. та одночасне позбавлення права керувати транспортним засобом на десять років.

          Хотілося б звернути увагу водіїв,  що відмова пройти огляд на предмет перебування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння так само є правопорушенням, як і керування транспортним засобом у такому стані. Відмова від проходження огляду на стан сп’яніння є окремою підставою для притягнення до адміністративної відповідальності, незалежно від того, тверезий водій чи ні, і  фактично прирівнюється до визнання своєї провини.

            Огляду на стан сп’яніння підлягають водії транспортних засобів, щодо яких у поліцейського уповноваженого підрозділу Національної поліції України є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з ознаками такого стану.

          Ознаками алкогольного сп’яніння є: запах алкоголю з порожнини рота; порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; поведінка, що не відповідає обстановці.

          Ознаками наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, є: наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота); звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння обличчя або неприродна блідість.

           При цьому, огляд на стан сп’яніння може проводитися:

  • поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів, дозволених до застосування МОЗ та Держспоживстандартом;

 

  • лікарем закладу охорони здоров’я (у сільській місцевості за відсутності лікаря – фельдшером фельдшерсько-акушерського пункту), який пройшов спеціальну підготовку (тематичне удосконалення за відповідною програмою згідно з чинним законодавством).

          Використання спеціальних технічних засобів дозволяється лише за наявності сертифікату відповідності та свідоцтва про перевірку робочого засобу вимірювальної техніки та у присутності двох свідків. Огляд на стан сп’яніння проводиться з дотриманням інструкції з експлуатації спеціального технічного засобу та фіксацією результатів на паперових та електронних носіях, якщо спеціальний технічний засіб має такі функції.

          Стан алкогольного сп’яніння є встановленим, якщо після проведення огляду з використанням спеціальних технічних засобів, показники цих засобів після проведення тесту у видихуваному повітрі мають цифровий показник більше 0,2 проміле  алкоголю у крові (приблизно 500 грамів пива або 20 грамів горілки). 

          Якщо водій відмовляється від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу, або у разі його незгоди з результатами огляду, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я. Перелік заходів охорони здоров’я, де може здійснюватися огляд водія на стан сп’яніння, затверджується управлінням охорони здоров’я. У будь-яких інших медичних закладах проводити огляд  забороняється.

  Метою цього огляду є встановлення наявності чи відсутності стану сп’яніння в обстежуваної особи. Лікар (фельдшер) повинен ознайомитися з документами особи, яку оглядає (паспорт, особисте посвідчення, посвідчення водія тощо) (за наявності). 

  Згідно з пунктами 15, 16, 17 розділу ІІІ Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерством охорони здоров’я України 09.11.2015 №1452/735, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1413/27858, за результатами огляду на стан сп’яніння та лабораторними дослідженнями встановлюється діагноз, який вноситься до акта медичного огляду. Висновок щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (далі – висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння), видається на підставі акта медичного огляду. Зміст висновку щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння повідомляється оглянутій особі в присутності поліцейського, який її доставив, про що робиться запис у вищезазначеному висновку.

 Висновок щодо результатів медичного огляду особи на стан сп’яніння складається в усіх випадках безпосередньо після огляду особи у трьох примірниках: перший примірник видається під підпис поліцейському, який доставив дану особу на огляд, другий видається оглянутій особі, а третій залишається в закладі охорони здоров’я (п.20 розділу ІІІ Інструкції).

         Огляд осіб  на  стан  алкогольного сп'яніння здійснюється в закладах охорони здоров'я не пізніше  двох  годин  з  моменту  встановлення підстав  для його здійснення. 

          Не зайвим буде зазначити, що протягом  першого півріччя 2018 року  Шаргородським районним судом Вінницької області 31 особу притягнуто до адміністративної відповідальності  за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння та застосовано стягнення у виді штрафу на загальну суму 336 600  грн. з позбавленням права керування транспортними засобами.

           Закликаємо водіїв неухильно дотримуватись Правил дорожнього руху та не допускати вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів та будь-яких засобів чи препаратів, що знижують швидкість реакції, перед тим, як сідати за кермо,  не відмовлятись на пропозицію працівників поліції пройти медичний огляд на стан алкогольного, наркотичного сп’яніння  в передбаченому законом порядку.

      І найголовніше – пам’ятайте про свою безпеку та безпеку інших учасників дорожнього руху, тому не керуйте транспортними засобами  у стані сп’яніння.

 

 Альона Кришина,

помічник судді Шаргородського

районного суду Вінницької області