flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області заяв наказного провадження за 2013 рік у порівнянні з 2012 роком

27 лютого 2014, 10:50

УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області заяв наказного провадження за 2013 рік  у порівнянні з 2012 роком

 

26 лютого 2014 року                                                                   м. Шаргород

 

         Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області проведено узагальнення практики розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області заяв наказного провадження за 2013 рік  у порівнянні з 2012 роком.

Наказне провадження — це особливий спрощений вид цивільного процесу, спрямований на швидкий та ефективний захист безспірних прав осіб шляхом видачі судового наказу, що одночасно є судовим рішенням та виконавчим документом. Його метою є спрощення, скорочення та здешевлення судової процедури у тих випадках, коли це можливо та виправдано. Тому порядок розгляду справи про видачу судового наказу є менш тривалим в часі та простішим з організаційної точки зору, адже він не потребує виклику сторін, проведення відкритого судового засідання з усіма відповідними процесуальними діями.

Цей вид провадження не є свідченням відсутності спірних правовідносин між сторонами, однак в силу очевидності права вимоги заявника відсутній спір про наявність самого права. Справи наказного провадження визначені законом виходячи з вимог процесуальної економії. Тобто, у деяких справах вимоги, які пред’являються до суду, можуть бути розглянуті на відміну від загальної цивільної процесуальної форми.

Справи, які відносяться до наказного провадження, порядок їх розгляду, видачі та скасування судового наказу визначені ст.ст. 95-106 ЦПК.

Ч. 1 ст. 95 ЦПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги.

Завданням наказного провадження є прискорення вирішення ряду вимог, пов'язаних зі стягненням з боржника грошових коштів або витребуванням майна. Задля цього закон зазначає, що судовий наказ є особливою формою судового рішення і, одночасно, має силу виконавчого документа, що підлягає виконанню за правилами, встановленими для виконання судових рішень у порядку, передбаченому законом (ч. 2 ст. 95 ЦПК України).

Відповідно до цього особливістю провадження є те, що сторонами у ньому виступають не позивач і відповідач, а стягувач (кредитор) та боржник, хоча в деяких статтях кодекс називає стягувача заявником (як, наприклад, в ч. 2 ст. 26 ЦПК), а боржника заінтересованою особою (ч. 2 ст. 26 ЦПК). Ними можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Спрощений порядок наказного провадження обумовлюється такою особливістю, як обмеженим колом вимог, відносно яких таке провадження допустиме. Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 96 ЦПК України.

Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Судове рішення у вигляді судового наказу завершує процедуру наказного провадження, яке може бути порушене лише по документально підтвердженим і безспірним вимогам, передбаченим ст. 96 ЦПК України. 

В ході проведення узагальнення встановлено, що у 2013 році в провадження Шаргородського районного суду надійшло 73 заяви про видачу судового наказу. Усі 73 заяви було розглянуто, в тому числі: повернуто 3, відмовлено у відкритті провадження 1, видано судових наказів 68.  

У порівнянні з 2013 роком у 2012 році в провадження Шаргородського районного суду надійшло 54 заяви про видачу судового наказу. Усі 54 заяви було розглянуто, в тому числі: повернуто 4, відмовлено у відкритті провадження 5, видано судових наказів 45. 

Порівняльний аналіз статистичних даних щодо розгляду Шаргородським  районним судом Вінницької області заяв про видачу судового наказу за 2012 рік та 2013 рік свідчить про те, що кількість звернень до суду з заявами про видачу судового наказу значно збільшилась.

Результати проведеного узагальнення свідчать про ефективність наказної форми провадження, що дає змогу спростити та прискорити судовий розгляд безспірних справ та зменшити навантаження на суд.

 

 Суддя Шаргородського районного суду                                           А.В.Гаврищук

 

 Помічник судді                                                                             Н.М. Бурдельна