flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики у справах про злочини проти власності (ст. 185-198 КК України) за 2013 рік у порівнянні з 2012 роком.

21 березня 2014, 16:00

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики у справах про злочини проти власності (ст. 185-198 КК України) за 2013 рік у порівнянні з 2012 роком.

 

            20 березня 2014 року                                                                                                                       м. Шаргород

 

            Суддею Шаргородського районного суду Вінницької області Строгим І.Л. та помічником судді Дубчак Л.В., відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду на І півріччя 2014 року, проведено узагальнення практики розгляду кримінальних справ та кримінального провадження у справах про злочини проти власності (ст. ст. 185-198 КК України), розглянутих в 2013 році у порівнянні з 2012 роком.

            Метою зазначеного узагальнення є виявлення проблемних питань, що виникають при розгляді цієї категорії справ, причин, що сприяли вчиненню кримінальних правопорушень даної категорії, найбільш характерних порушень чи неправильного застосування норм матеріального та процесуального права, вироблення пропозицій для забезпечення єдиного та правильного застосування законодавства.

            Об'єктом вивчення було кримінальне провадження про злочини проти власності та вироки і ухвали, винесені за результатами розгляду кримінального провадження про злочини проти власності.

            Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

            Суб'єктами права власності є фізичні особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства), юридичні особи (господарські товариства, професійні спілки, громадські, релігійні об'єднання тощо), держава. Їх рівність перед законом і забезпечення захисту їхніх прав державою закріплено у статті 13 Конституції України.

            Право власності в Україні охороняється законом. Розділом VІ Кримінального кодексу України встановлено, які саме суспільно небезпечні діяння проти власності є злочинами та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили.

            Злочини проти власності становлять одну із найпоширеніших груп злочинних дій.

            До категорії справ про злочини проти власності відносяться:

             - крадіжка (ст.185 КК України);

             - грабіж (ст.186 КК України);

             - розбій (ст.187 КК України);

             - вимагання (ст. 189 КК України);

             - шахрайство (ст.190 КК України);

             - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання         службовим становищем (ст.191 КК України);

             - придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним          шляхом (ст. 198 КК України).

           

В 2012 році в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувало 65 кримінальних справ про злочини проти власності відносно 74 осіб (з урахуванням залишку 2011 року). З них: 52 кримінальних справи про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 185 КК України (крадіжка); 3 кримінальні справи про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 186 КК України (грабіж); 2 кримінальних справи про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 190 КК України (шахрайство); 6 кримінальних справ про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

            У 2013 році в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області  перебувало 3 кримінальних справи про злочини проти власності відносно 9 осіб, з яких: 1 кримінальна справа про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 185 КК України (крадіжка); 1 кримінальна справа про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 186 КК України (грабіж); 1 кримінальна справа про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), та в порядку КПК України 2012 року – 41  матеріал кримінального провадження  про злочини проти власності відносно 48 осіб, з яких: 38 кримінальних проваджень становлять справи про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 185 КК України (крадіжка); 1 кримінальне провадження про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 187 КК України (розбій), 1 кримінальне провадження про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 190 КК України (шахрайство), 1 кримінальне провадження про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

            Станом на 31 грудня 2013 року суддями Шаргородського районного суду Вінницької області розглянуто 2 кримінальних справи про злочини проти власності та засуджено 4 особи; 1 кримінальна справа відносно 4-х осіб за вчинення злочину, передбаченого ст. 186 КК України (грабіж) становить залишок на кінець 2013 року.

Також, розглянуто 40 матеріалів кримінального провадження (в порядку КПК України 2012 року) із засудженням 41 особи, що становить 97,5 % від загальної кількості кримінальних проваджень про злочини проти власності. З них 36 кримінальних проваджень розглянуто з постановленням вироку (з яких 5 – із затвердженням угоди); 2 – повернуто прокурору в зв’язку з невідповідністю вимогам ст. 291 КПК України та 1 – повернуто прокурору для продовження досудового розслідування. 1 кримінальне провадження справ даної категорії становить залишок на кінець звітного періоду 2013 року.

             До 10 осіб, відносно яких винесено вирок, застосовано міру покарання у виді позбавлення волі, з яких до 3-х осіб - з конфіскацією майна, до 1 особи застосовано примусові заходи медичного характеру до 1 особи. До 16 осіб застосовано ст. 75 КК України, що передбачає звільнення від відбування покарання з випробуванням. У разі звільнення засуджених від відбування покарання з випробувальним терміном до них застосовується ст. 76 КК України, якою на засуджених в основному покладаються такі обов`язки:

            -   не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції;

            - повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-     періодично з'являтися для реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції.

            Крім того, до 5 осіб застосовано покарання у виді громадських робіт, до 4 осіб  - покарання у виді арешту, до 5 осіб застосовано покарання у виді штрафу.

            Непоодинокими випадками є застосування при розгляді кримінального провадження даної категорії ст. 349 КПК України, що зумовлено визнанням обвинуваченим своєї винуватості та небажанням досліджувати докази по справі відносно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, що призводить до швидшого завершення розгляду справи.

                     Таким чином, аналізуючи наведені дані, можна зробити висновок про те, що кількість кримінальних справ (проваджень), в яких особи притягуються до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти власності в 2013 році порівняно з 2012 роком зменшилась майже на 30%  (63 справи в 2012 році  проти 44-х в 2013 році), що дає підстави для висновку про поліпшення організації роботи по попередженню злочинів та кримінальних правопорушень з боку органів місцевого самоврядування, співробітників Шаргородського РВ УМВС України у Вінницькій області, зокрема, дільничних інспекторів,  оперативне реагування з боку прокуратури Шаргородського району Вінницької області.

Левову частку з-поміж інших злочинів проти власності складають злочини, передбачені статтею 185 КК України (крадіжка). Із зазначеної категорії в провадженні суду перебувало 38 кримінальних проваджень, з яких розглянуто з постановленням вироку – 34, повернуто прокурору – 3, закрито провадження по 1-му кримінальному провадженню.

Часто злочини вчиняються особами в стані алкогольного сп`яніння, групою осіб, а також у період відбуття особою іспитового строку, з корисливих мотивів, маючи не зняту чи не погашену судимість.

Вагомим фактором у вчиненні громадянами України злочинів проти власності є соціальне становище та матеріальний стан вище вказаних громадян.

            Результати проведеного узагальнення свідчать, що судді Шаргородського районного суду дотримуються вимог норм матеріального та процесуального права при розгляді кримінальних справ про злочини проти власності, достатньо повно з'ясовують фактичні обставини справи, дають правильну юридичну оцінку доказам. Усі справи розглянуті у встановлені строки, порушень не допускається, у зв'язку з чим вироки, винесені за результатами розгляду кримінальних справ та кримінальних проваджень даної категорії, відповідають вимогам чинного законодавства України.

Враховуючи викладене, результати узагальнення необхідно довести до відома працівників апарату суду, обговоривши на виробничій нараді.

 

Суддя Шаргородського

районного суду                                                                                         І.Л. Строгий

 

Помічник судді                                                                                       Л.В. Дубчак