flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики у справах про спадкування за І півріччя 2014 року

27 серпня 2014, 12:02

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики у справах про спадкування

 за І півріччя 2014 року

  

               26 серпня 2014 року                                                                               м. Шаргород

Згідно плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на ІІ півріччя 2014 року узагальнено практику розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області справ про спадкування за І півріччя 2014 року   

      Питання "спадщини", "спадкового права" завжди було, існує і залишатиметься актуальним   як для  громадянина, суспільства, так і держави в цілому, оскільки воно, так чи інакше зачіпає інтереси   кожного.

       На законодавчому рівні питання спадкування урегульоване Цивільним кодексом України   (книга шоста), Сімейним кодексом України, Законом України "Про нотаріат", іншими законами та підзаконними нормативними актами, як нормами матеріального та процесуального права. Крім того, у судовій практиці застосовується постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 "Про судову практику у справах про   спадкування".

        При розгляді справ про спадкування судом встановлюється місце відкриття спадщини та коло спадкоємців, які прийняли спадщину. Крім того, суд визначає законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму спадкового майна та часу відкриття спадщини у випадку, якщо спадщина відкрилась до 1 січня 2004 року або ж спадкодавець проживав в іншій державі, спадкоємець є іноземним громадянином та проживає в іншій державі, а спадкове майно знаходиться на території України.

Обставини, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 179 ЦПК України) у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі.

          Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок сільських та міських рад за місцем проживання спадкодавця і т.д

        Узагальнюючи практику розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області справ про  спадкування за І півріччя 2014 року встановлено, що за вказаний період у провадженні суду перебувало  64   цивільних справи даної категорії, з урахуванням залишку не розглянутих справ (1 справа) на кінець 2013   року

Всі 64 справи розглянуті з ухваленням рішення. З них позовні вимоги задоволені по 47 справах, у тому числі частково – по 6 справах; відмовлено у задоволенні позову по 1 справі.

           Із закриттям провадження розглянуто 2 справи, із залишенням заяви без розгляду - 6 справ. Повернуто позивачам до відкриття провадження – 8 справ

              Якщо проаналізувати розглянуті судом справи за категоріями спорів, то вбачається, що   найбільшу  питому вагу займають позови про визнання права власності у порядку спадкування – 38 справ.    Також,  у  провадженні суду перебували справи про визначення додаткового строку для подання заяви про   прийняття  спадщини - 25  справ та  про  усунення від спадщини – 1 справа.

При розгляді спорів за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, про визначення йому додаткового строку для її прийняття судями Шаргородського районного суду дотримано норми процесуального та матеріального права.

Так, по справах даної категорії суддями перевіряється наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкоємця у державній нотаріальній  конторі за місцем відкриття спадщини, при наявності таких спадкоємців залучають їх до участі у справі в якості відповідачів.

            Також звертається увага на те, що, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому суд виходить з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

           Вирішуючи позови даної категорії, визначається додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини різної тривалості, зокрема, два, три та шість місяців.

            Так, рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 31.01.2014 року по справі № 152/48/14-ц гр. Ч. було визначено додатковий строк тривалістю шість місяців з часу набрання рішенням законної сили для подачі ним до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилися після смерті 10.05.2013 року  гр.Д. оскільки суд визнав причину пропуску строку для прийняття спадщини (довготриваючу хворобу позивача та перебування його на стаціонарному лікуванні) поважною, на підтвердження цієї обставини позивачем надана довідка медичної установи про стан здоров'я та проходження курсу лікування.

Справи про спадкування розглядаються судом за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Судом задовольняються позовні вимоги про визнання права власності в порядку спадкування за законом чи за заповітом при наявності спору про спадщину між спадкоємцями. Також враховується розділ 22 Інструкції про Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженої наказом Міністерства Юстиції України від 18.06.1994 року, що свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом на підставі письмової заяви спадкоємців після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини, а у випадках, передбачених частиною другою статті 1270, статтею 1276 ЦК України - не раніше зазначених у цих статтях строків. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто тим, які постійно проживали разом зі спадкодавцем чи подали заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка відповідного   органу  місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Також, судом враховується, що письмова заява про прийняття спадщини та відмову від неї подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини або про відмову від неї, може відкликати її протягом строку, установленого для прийняття спадщини. Прийняття і відмова від спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. Спадкоємець не вправі прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину.

        Так, рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 16.04.2014 року по справі №152/555/14-ц позов гр. М. до Шаргородської міської ради Вінницької області про встановлення факту належності житлового будинку та визнання в порядку спадкування за законом права власності на нерухоме майно, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, – Реєстраційна служба Шаргородського РУЮ Вінницької області задоволено, встановлено юридичний факт належності  померлій 19.09.2012 року гр. М. житлового будинку з надвірними господарськими будівлями, що знаходиться в м. Шаргород Вінницької області на вул. П, 7 та визнано за гр. М. право власності в порядку спадкування за законом після смерті 19.09.2012 року     гр. М. на зазначене спадкове майно, оскільки судом встановлено, що дійсно  позивач є спадкоємцем по закону померлої гр. М, так як проживав із нею на день смерті у житловому будинку у м. Шаргород Вінницької області по     вул.П. що підтверджено матеріалами судової справи, поясненнями  позивача, представника відповідача та показами свідків.

          Таким чином, зміст проаналізованих судових рішень дає можливість зробити висновок, що судом достатньо вивчаються та однозначно застосовується книга шоста ЦК 2003 року (спадкове право) та враховуються істотні відмінності норм матеріального і процесуального права, які регулювали правовідносини щодо спадкування ЦК УРСР 1963 року та які регулюють ці правовідносини ЦК України 2003 року.

         У разі відкриття спадщини до 1 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК 2003 року і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом. Положення ЦК 2003 року застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цього Кодексу

           Судом у повному обсязі з'ясовуються обставини справи, права та обов'язки сторін, перевіряється обґрунтованість їх доводів та заперечень, надається належна оцінку зібраним доказам та вирішуються спори відповідно до вимог закону.

            При розгляді справ перевіряється наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про права на спадщину.

Крім того, судом необхідно суворо дотримуються вимоги процесуального законодавства на стадії прийняття позовних заяв та підготовки справ до розгляду, перевіряється відповідність заяв вимогам статей 119, 120 ЦПК. Не допускається випадків прийняття заяв без визначення ціни позову, без сплати судового збору, розмір та порядок сплати якого, а також звільнення від сплати встановлюється законом.

       Труднощів при розгляді справ зазначеної категорії в Шаргородському районному суді не виникало.

        Дане узагальнення пропоную обговорити на зборах суддів та виробничій нараді.

 

Суддя Шаргородського районного суду  

Вінницької   області                                                                       І.Л.Строгий