flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про стан судимості у Шаргородському районі у 2011 році

06 лютого 2012, 16:20
На території Шаргородського району Вінницької області розташована 31 сільська рада та 1 міська рада, які об’єднують в собі 61 село та 1 місто.
             Відповідно до інформації Управління статистики, в Шаргородському районі діє 7 промислових підприємств, 102 фермерських господарства, 7 СТОВ, 1 ПАТ, 1 ПрАТ, 9 ТОВ, 1 кооперативне сільськогосподарське підприємство, 28 приватних сільськогосподарських підприємств та 2 будівельні організації.     
             У 2011 році в провадженні Шаргородського районного суду перебувало 157 кримінальних справ відносно 185 осіб. Всього розглянуто 152 кримінальних справи, у тому числі: з постановленням вироку розглянуто 130 справ, по яких засуджено 156 осіб; 16 справ стосовно 16 осіб закрито, із них, стосовно 1 особи застосовано заходи медичного характеру; 3 справи відносно 3 осіб повернуто на додаткове розслідування; 2 справи відносно 2 осіб направлено за підсудністю; 3 справи стосовно 4 осіб призначено до розгляду у 2012 році.        
          У 2011 році порівняно з 2010 роком рівень злочинності підвищився. Зокрема, у 2011 році засуджено 156 осіб, порівняно з 150 особами, засудженими у 2010 році.  
          Найбільшу кількість осіб засуджено за вчинення злочинів проти власності – 88 осіб, у сфері обігу наркотичних засобів – 26 осіб, злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина - 8 осіб; за злочини проти життя та здоров’я особи – 6 осіб; злочини проти громадського порядку та моральності – 7 осіб; злочини проти правосуддя – 6 осіб.
         Основними з найпоширеніших умов та причин, що сприяють вчиненню цих злочинів є пияцтво, незадовільний матеріальний стан громадян, незайнятість населення, а в деяких випадках вживання алкогольних напоїв та наркотичних засобів, безгосподарність. Є випадки вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб та повторно, а також втягнення у злочинну діяльність неповнолітніх.
          Із 156 засуджених у 2011 році громадян:
·         чоловіків – 135
·         жінок – 21
           По віку:
·         від 16 до 18 років – 15
·         від 18 до 25 років – 30
·         від 25 до 30 років – 35
·         від 30 до 50 років – 53
·         від 50 і старші – 23
По роду занять:
·         учні шкіл і студенти – 7
·         не працюючі –115
·         пенсіонери – 9
·         працюючі - 23
·         приватні підприємці -2
          Призначаючи міру покарання особам, які вчинили злочини, в кожному випадку судді враховували характер і ступінь суспільної небезпечності скоєного, причини і умови, що сприяли вчиненню злочину, особи винуватих, обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання і призначали покарання необхідне і достатнє для виправлення засуджених та попередження нових злочинів.
      До засуджених були застосовані наступні міри покарання:
·         позбавлення волі – 19
·         виправні роботи – 1
·         штрафи – 30
·         позбавлення волі і обмеження волі з випробуванням – 76
·         арешт – 14
·         громадські роботи – 16
·         звільнено від кримінальної відповідальності внаслідок амністії -4.
           Аналізуючи об’єктивні і суб’єктивні причини вчинення злочинів, більш характерними можна назвати слідуючі: неналежна профілактична робота по попередженню злочинів з боку органів місцевого самоврядування, дільничних інспекторів РВ УМВС України, важке матеріальне становище громадян, інші соціально-економічні фактори, занепад морального виховання, низький рівень культурно-масової роботи в закладах культури та місцях масового відпочинку молоді.
          Судимість у 2011 році збільшилась у селах Слобода - Шаргородська, Пеньківка, Рахни – Лісові, Джурин, Михайлівка.
          Зменшилась кількість осіб притягнутих до кримінальної відповідальності у таких селах району як Носиківка, Клекотина, Покутино.
         Взагалі не засуджувалися у 2011 році жителі сіл Перепільчинці, Політанки, Козлівка, Ярове.
         На рівні 2010 року залишилось число засуджених осіб в селах Івашківці, Писарівка.
          Якщо у 2010 році в селах Деребчин, Лозова, Голинчинці взагалі не було засуджених, то в 2011 році засуджено відповідно 1; 1 та 2 особи.
           В судових засіданнях з’ясовувались причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів, у зв’язку з чим в адресу посадових осіб, адміністрацій підприємств, товариств, установ винесено 10 окремих постанов, в яких вказано на виявлені при розгляді справ факти порушення закону, причини і умови, що сприяли вчиненню злочину, з вимогою прийняття належних заходів реагування.
        
ГОЛОВА ШАРГОРОДСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ                                                          Т.О.СОКОЛОВСЬКА