flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ МАТЕРІАЛІВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ШАРГОРОДСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ У 2011 РОЦІ

26 січня 2012, 16:29
Узагальнення проводиться відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2012 року.
          За даними судової статистики за минулий 2011 рік в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувало 1204 матеріали про адміністративні правопорушення, із яких 131 матеріал було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 118 – для належного оформлення і доопрацювання.
                Суддями Шаргородського районного суду розглянуто 1073 справи про адміністративні правопорушення, що в порівнянні з попереднім 2010 роком, на 436 матеріалів менше.
          На 975 осіб накладено різні види адміністративних стягнень, відносно 9 неповнолітніх осіб застосовано заходи впливу, передбачені ст. 24-1 КУпАП, зокрема у виді застереження. Закрито провадження у справі відносно 89 осіб, з них: у зв’язку із передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу відносно 1 особи; звільнено від відповідальності в зв’язку з малозначністю правопорушення 10 осіб; в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення закрито провадження у справах відносно 9 осіб; в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення закрито провадження у справі стосовно 65 осіб, з інших підстав стосовно 4 осіб.
          Найбільш поширеними у 2011 році були адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, дрібне хуліганство, порушення правил адміністративного нагляду, вчинення насильства в сім’ї і порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці.
           Крім того, в провадженні суду перебували також адміністративні матеріали про порушення податкового законодавства керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій, приватними підприємцями, зокрема порушення порядку ведення податкового обліку, утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи, порушення порядку провадження господарської діяльності (67 матеріалів); порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні (37); порушення правил використання об’єктів тваринного світу (21); злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції (21).
          Найбільше правопорушень було вчинено за ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами бо суднами особами, які перебувають в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції). Таких матеріалів надійшло на розгляд суду 477. Із вказаної кількості 55 матеріалів було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 47 – для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 422 осіб, з яких на 392 осіб накладено різні види стягнень, до 1 неповнолітньої особи застосовано захід впливу, передбачений ст.24-1 КУпАП у виді застереження. На 180 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на 144 особи – громадські роботи; на 38 осіб – адміністративний арешт, 29 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів, відносно однієї особи прийнято рішення про оплатне вилучення одного транспортного засобу.Стосовно 29 осіб справи закрито, зокрема: у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 23 справи; за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 3 справи; 1 матеріал передано на розгляд трудового колективу; закрито з інших підстав – 2 справи.
         182 адміністративних матеріали надійшло в провадження Шаргородського районного суду за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство),з яких повернуто Шаргородському РВ УМВС України у Вінницькій області 10 справ, в тому числі для належного оформлення і доопрацювання – 8 справ. Розглянуто 172 справи відносно 172 осіб, з яких на 170 осіб накладено різні види стягнень, зокрема: на 103 особи накладено штраф, до 66 осіб застосовано адміністративний арешт, до 1 особи – громадські роботи, стосовно двох осіб справи закрито.
          137 матеріалів про адміністративне правопорушення розглянуто судом за ст. 173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису). Із вказаної категорії 120 матеріалів розглянуто, 17 повернуто для доопрацювання Шаргородському РВ УМВС України.По вказаних справах на 111 осіб накладено штраф, до 2 осіб застосовано адміністративний арешт. Провадження по 7 справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
                48 осіб у минулому 2011 році притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна), з них на 43 особи накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, одну особу позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів. Провадження по 4-х справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
                60 справ про адміністративні правопорушення надійшло за ст.187 КУпАП (порушення правил адміністративного нагляду). З них повернуто Шаргородському РВ УМВС України у Вінницькій області 24 справи, в тому числі 23 – для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 36 осіб, з яких на 31 особу накладено різні види стягнень, з яких: на 28 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу; на 3 осіб – адміністративний арешт. Провадження по 4-х справах відносно 4 осіб закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, 1 – з інших підстав.
                За порушення вимог законодавства про працю (ст.41 КУпАП) в 2011 році в провадженні Шаргородського районного суду перебувало 50 матеріалів, з яких 1 – повернуто для належного оформлення. Розглянуто справи стосовно 49 осіб. Адміністративне стягнення у виді штрафу накладено на 39 осіб. Провадження по справах відносно 10 осіб закрито, з яких 9 – в зв’язку із звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності вчиненого правопорушення, 1 – у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
          Загальний аналіз вчинення адміністративних правопорушень в 2011 році дає підстави для висновку, що до порушників застосовувались наступні види стягнень:
      - попередження було застосовано до 10   осіб;
      - штрафи були накладені на 670 осіб, на загальну суму 556223 грн., з яких добровільно сплачено 347652 грн., що становить 65,2 %;
      - позбавлення спеціального права було застосовано до 30 осіб;
      - адміністративний арешт до 118 осіб;
      - громадські роботи до 147 осіб.
      Із 1073 матеріалів про адміністративні правопорушення, розглянутих Шаргородським районним судом Вінницької області у 2011 році, 65 матеріалів було закрито в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст. 38 КУпАП. Це сталося з причин несвоєчасності надіслання службовими особами ДАІ інших районів та областей адміністративних матеріалів до суду.
        Із узагальнення вбачається, що 131 матеріал було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 118 – для належного оформлення і доопрацювання. Це свідчить про те, що особи, які складають проколи про адміністративні правопорушення часто відносяться до оформлення справ безвідповідально, поверхово і формально. Документи, згідно яких адмінпорушники притягуються до відповідальності, не мають належних реквізитів, складаються безграмотно і несвоєчасно, з цими документами не ознайомлюються притягнуті до відповідальності особи. Таким чином порушуються вимоги ст. 256 КУпАП, яка конкретно вказує який зміст повинен мати протокол про адміністративне правопорушення.
         Узагальнення зроблено на підставі статистичної звітності, форми №1-АП «Про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності за 2011 рік».
         Вважаю за необхідне дане узагальнення обговорити на зборах суддів та спільній нараді суддів, працівників прокуратури та відповідальних осіб Шаргородського РВ УМВС України.
 
ГОЛОВА ШАРГОРОДСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ:                                                             Т.О.СОКОЛОВСЬКА