flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ МАТЕРІАЛІВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ШАРГОРОДСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ У 2011 РОЦІ

27 січня 2012, 11:50
Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2012 року проведено узагальнення практики розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху Шаргородським районним судом у 2011 році.
            За минулий 2011 рік в провадження Шаргородського районного суду Вінницької області надійшло 1204 матеріали про адміністративні правопорушення.
         131 матеріал було повернуто, в тому числі 118 – для належного оформлення.
            Розглянуто Шаргородським районним судом 1073 справи про адміністративні правопорушення, що в порівнянні з попереднім 2010 роком, на 436матеріалів менше.
          Винуватими у вчинені адмінправопорушень визнано 1073 особи, з яких: на 975 осіб накладено різні види адміністративних стягнень, відносно 9 осіб застосовано заходи впливу, передбачені ст. 24-1 КУпАП. Закрито провадження в справі відносно 89 осіб, з них: у зв’язку із передачею матеріалів на розгляд громадської організації або трудового колективу відносно 1 особи, звільнено від відповідальності в зв’язку з малозначністю правопорушення 10 осіб, в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення закрито провадження в справах відносно 9 осіб, в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення закрито провадження стосовно 65 осіб, з інших підстав стосовно 4 осіб.
          Найбільш поширеними у 2011 році були адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (в провадженні суду перебувало 569 матеріалів).
            Однією з основних причин вчинення громадянами злочинів, передбачених ст. 286 Кримінального кодексу України, є керування транспортними засобами особами в стані алкогольного сп’яніння. Для попередження призначення злочинів в сфері дорожнього руху в КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за керування транспортними засобами особами, які перебувають в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст.130 КУпАП). Таких матеріалів в провадженні суду перебувало 477. Із вказаної кількості 55 матеріалів було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 47 – для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 422 осіб, з яких на 392 осіб накладено різні види стягнень, до 1 неповнолітньої особи застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП, у виді застереження. На 180 осіб накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу, на 144 особи – громадські роботи, на 38 осіб – адміністративний арешт; 29 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів, відносно однієї особи прийнято рішення про оплатне вилучення одного транспортного засобу. Стосовно 29 осіб справи закрито, зокрема: у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 23 справи, за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 3 особи; 1 матеріал передано на розгляд трудового колективу, закрито з інших підстав – 2 справи.
            В 2011 році, порівняно з 2010 роком, кількість адмінправопорушень за статтею 130 КУпАП зменшилась на 61 (477 проти 538 в 2010 році), що становить майже 11,4 %.  
            За ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті) в 2011 році в провадженні суду перебувало 36 матеріалів про адміністративне правопорушення. Із вказаної кількості 5матеріалів було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 31 особи, з яких на 10 осіб накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт, на 16 осіб – адміністративний арешт; 3 особи позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів, стосовно 2 осіб провадження по справах справи закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
            Так, 10.11.2011 року в провадження суду надійшов адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 130 КУпАП жителя с. Стрільники Шаргородського району Вінницької області гр-на Ч., який, згідно протоколу про адміністративне правопорушення, 07.11.2011 року о 12 год. 15 хв., повторно протягом року в м. Шаргород Вінницької області по вул. Леніна керував транспортним засобом «МТ-10», без номерного знака, будучи в стані алкогольного сп’яніння, чим порушив пункт 2.9 Правил дорожнього руху України. Освідування на стан сп’яніння проводилося за допомогою алкотестера «DRAGER». Результат тесту 1,12 % .
            Постановою судді від 05.12.2011 року гр-на Ч.  визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП і призначено адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на 10 ( десять ) діб.
            31.10.2011 року в провадження суду надійшов адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності жителя с.Т Шаргородського району Вінницької області гр-на Г. за ч. 2 ст. 130 КУпАП, який, згідно протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, 02.10.2011 року о 20 год. 30 хв. в м. Шаргород Вінницької області, повторно протягом року керував автомобілем «ВАЗ-21063», державний номерний знак 83975 ВІ з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння гр-на Г. відмовився в присутності двох свідків, порушивши пункт 2.5 Правил дорожнього руху України.
            Постановою судді від 14.11.2011 року гр-на Г. визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 130 КУпАП і призначено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів строком на 2 (два) роки без оплатного вилучення транспортного засобу.
            За дії, передбачені частиною першою ст. 130 КУпАП, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортним засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ч. 3 ст. 130 КУпАП) в провадженні суду перебувало 4 матеріали про адміністративне правопорушення стосовно 4 осіб, один з яких повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Провадження по справі відносно однієї особи закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, 1 особу позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів строком на чотири роки без оплатного вилучення транспортного засобу, відносно однієї особи прийнято рішення про оплатне вилучення транспортного засобу.
Так, постановою судді від 14.11.2011 рокуу вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 130 КУпАП визнано винуватим гр-на Л., жителя с. К Шаргородського району Вінницької області, якому призначено адміністративне стягнення у виді оплатного вилучення транспортного засобу. Згідно протоколу про адміністративне правопорушення, гр-на Л.,01.10.2011 року о 01 год. 10 хв., тричі протягом року, в м. Вінниця по вул. Немирівське шосе керував транспортним засобом «Ямаха», без номерного знака, будучи в стані алкогольного сп’яніння, чим порушив пункт 2.9 Правил дорожнього руху України. Освідування на стан сп’яніння проводилося за допомогою алкотестера «DRAGER». Результат тесту 1,57 %.
            Також, постановою судді від 18.07.2011 року у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 130 КУпАП визнано винуватим гр-на Р., жителя м. Шаргород Вінницької області і призначено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів строком на чотири роки без оплатного вилучення транспортного засобу, оскільки з наявних в матеріалах справи документів вбачається, що власником транспортного засобу, яким керував гр-на Р., являється гр.А., житель м. Одеси. Згідно протоколу про адміністративне правопорушення гр-на Р.  24.06.2011 року о 15 год. 30 хв. в м. Шаргород Вінницької області керував автомобілем ВАЗ – 21013, державний номерний знак 984-54 ОЕ, з явними ознаками алкогольного сп’яніння, двічі протягом року. Від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння гр-на Р.  відмовився в присутності двох свідків, порушивши пункт 2.5 Правил дорожнього руху України.
            За порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна (ст. 124 КУпАП) в 2011 році до адміністративної відповідальності притягнуто 48 осіб, що порівняно з попереднім, 2010 роком, на 32,4 % менше (в 2010 році за вказаною статтею до адміністративної відповідальності притягнуто 71 особу).З них на 43 особи накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на 1 особу – позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів. Провадження по 4-х справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
            15 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху, відповідальність за що передбачена ст. 122 КУпАП. Порівняно з 2010 роком кількість правопорушень за вказаною статтею істотно зменшилась (16 справ проти 44 в 2010 році), що складає 66,6 %. Розглянуто 16 справ стосовно 16 осіб, з яких 1 справу – повернуто для доопрацювання, на 13 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу. Провадження по 2 справах відносно 2 осіб закрито, зокрема, 1 справа – у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення та 1– за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.
            Істотно зменшилась і кількість адміністративних правопорушень за пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення (ст. 139 КУпАП). В 2011 році в провадженні Шаргородського районного суду за вказаною статтею перебувало 9 матеріалів відносно 9 осіб, що на 70 % менше, ніж в 2010 р. З них на 7 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на 1 особу – громадські роботи. Провадження по 1-й справі закрито в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.
            На 91,8 % в 2011 році порівняно з попереднім 2010 роком зменшилась кількість адміністративних правопорушень за ст. 121 КУпАП (порушення водіями правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами). В 2011 році до адміністративної відповідальності за вказаною статтею притягнуто 4 особи (проти 49 осіб в 2010 році), на всіх 4-х накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.
            3 особи в 2011 році (проти 5-ти осіб в 2010 році) притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки). З них на 2 особи накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, до 1-ї неповнолітньої особи застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП, у виді застереження. 
            1 особу (проти 2-х осіб в 2010 році) притягнуто до адміністративної відповідальності за залишення місця дорожньо-транспортної пригоди (ст. 122-4 КУпАП) і накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.
            За ст. 132-1 КУпАП (порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів та правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами) в провадження суду надійшла 1 справа, яка була повернута органу, який її направив до суду – для доопрацювання. (В 2010 році в провадженні суду за цією статтею перебувало 4 справи).
            Аналогічно, в 2011 році 1 справа (в 2010 році – теж 1) перебувала в провадженні суду та була повернута органу, який її направив до суду – для доопрацювання за порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт (ст. 140 КУпАП).
            З-поміж статей, що регулюють забезпечення безпеки дорожнього руху, єдиною статтею, кількість правопорушень за якою збільшилась в 2011 році, є ст. 122-2 КУпАП (невиконання водіями вимог про зупинку). За вказаною статтею в 2011 році було притягнуто 9 осіб (проти 4-х осіб в 2010 році), на яких накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.
            Натомість, в 2011 році в провадження суду не надходило жодної справи за ст. 122-5 КУпАП (порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв), хоча в 2010 році таких справ було 15.
          З наведеного аналізу вбачаться, що кількість адміністративних правопорушеньу сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в 2011 році порівняно з 2010 роком по всіх статтях (за винятком ст. 122-2 КУпАП) зменшилась, що дає підстави для висновку про більш виважене ставлення учасників дорожнього руху не лише до вимог Закону, але, в першу чергу, до забезпечення особистої безпеки.
            Згідно постанов суддів по справах про адміністративні правопорушення у 2011 році до порушників застосовувались наступні види стягнень:
      - штрафи були накладені на 258 осіб на загальну суму 488733 грн., з яких добровільно сплачено 301956 грн., що становить 61,8%;
      - позбавлення спеціального права було застосовано до 30 осіб;
      - адміністративний арешт до 39 осіб;
      - громадські роботи до 145 осіб;
      - оплатне вилучення транспортного засобу – відносно 1 особи;
      - застереження – відносно 1 особи.
            Найбільше адміністративних правопорушень вчинено жителями сіл Джурина, Мурафи, Клекотини, Рахнів-Лісових.
         Із 569 матеріалів про адміністративні правопорушення, розглянутих Шаргородським районним судом Вінницької області у 2011 році (в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху) 58 матеріалів було повернуто відділенню ДАІ, від якого надійшов матеріал на розгляд суду – для належного оформлення і доопрацювання, що свідчить про безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків службових осіб, які складають протоколи про адміністративні правопорушення, оскільки документи, згідно яких адмінпорушники притягуються до відповідальності, часто не мають належних реквізитів, з цими документами не ознайомлюються притягнуті до відповідальності особи, в результаті чого порушуються вимоги ст. 256 КУпАП, яка розкриває зміст протоколу про адміністративне правопорушення. В протоколах про адміністративне правопорушення часто відсутні повні відомості про особу порушника, місце, час вчинення і суть адмінправопорушень, прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є, пояснення порушника та інші відомості, необхідні для всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин справи, вирішення її у відповідності із законом.
            28 матеріалів закрито в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст. 38 КУпАП. Причиною цього є несвоєчасність надіслання службовими особами ДАІ інших районів та областей адміністративних матеріалів до суду.
         Узагальнення зроблено на підставі статистичної звітності, форми №1-АП «Про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності за 2011 рік».
         Висновок:
1.        Вважаю за необхідне копію даного узагальнення направити голові Шаргородської райдержадміністрації, голові районної ради, прокурору Шаргородського району, начальнику Шаргородського РВ УМВС для відома, використання в роботі та здійснення профілактичних заходів.
2.        Розглянути узагальнення на зборах суддів.
 
ГОЛОВА ШАРГОРОДСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ:                                                             Т.О.СОКОЛОВСЬКА