flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики розгляду цивільних справ зі спорів, що виникають з сімейних правовідносин за 2014 рік.

19 березня 2015, 11:40

                                                                      УЗАГАЛЬНЕННЯ                                                                                  судової практики розгляду цивільних справ зі спорів,  що виникають з сімейних правовідносин за 2014 рік.

 

            19 березня 2015 року                                                                             м. Шаргород

          Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на І півріччя 2015 року, суддею Шаргородського районного суду Вінницької області Строгим І.Л. та помічником судді Дубчак Л.В. узагальнено практику розгляду Шаргородським районним судом Вінницької області справ зі спорів, що виникають з сімейних правовідносин за 2014 рік.

         Метою зазначеного узагальнення є виявлення проблемних питань, що виникають при розгляді цієї категорії справ.

Сім'я є первинним та основним осередком суспільства. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України, ч. 1 ст. 5 СК України держава бере на себе обов'язок щодо охорони сім'ї, дитинства, материнства та батьківства, а також створення умов для зміцнення сім'ї. Це головне загальне положення, яке стосується сім'ї, визначає її значення в суспільстві та ставлення до неї держави. Держава здійснює по відношенню до сім'ї державну політику, яка є складовою соціальної політики України. Мета державної сімейної політики полягає у забезпеченні сприятливих умов для всебічного розвитку сім'ї та її членів, найповнішої реалізації сім'єю своїх функцій і поліпшення її життєвого рівня, підвищення ролі сім'ї як основи суспільства.

Саме на суди покладається забезпечення можливості збереження сім’ї, недопущення порушення права дитини на утримання після розірвання шлюбу, забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток.

У ході проведення узагальнення встановлено, що протягом 2014 року в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувало 718  цивільних  справ, з яких: 610 справ позовного провадження, 84 справи окремого провадження, 24 справи наказного провадження.

Закінчено провадження по 697 цивільних справах, в тому числі: 589 справ позовного провадження, 84 справи окремого провадження, 24 справи наказного провадження.

Залишок нерозглянутих цивільних справ на кінець звітного періоду становить 21 справу позовного провадження.

 Серед 610 справ позовного провадження в 2014 році на розгляді в Шаргородському районному суді Вінницької області перебувало 322 справи щодо спорів, які виникають із сімейних правовідносин, що становить 52,8 % від усіх справ позовного провадження, що знаходилися на розгляді.

Переважна кількість справ, що виникають із сімейних правовідносин, є справи про розірвання шлюбу. Коефіцієнт справ даної категорії від загальної кількості спорів, що виникають із сімейних правовідносин становить 54,35%. Так, в порядку позовного провадження у Шаргородському районному суді Вінницької області у 2014 році перебувало 175 цивільних справ про розірвання шлюбу. Із вказаної кількості розглянуто 166 справ, з яких: по 145 справах ухвалено рішення про задоволення позову; 20 позовних заяв залишено без розгляду. Залишок нерозглянутих цивільних справ даної категорії у 2014 році становить 9 справ, з яких 8 –  у зв’язку із зупиненням провадження до закінчення наданого судом строку для примирення.

Основними причинами розірвання шлюбу сторони вказували: 1) зловживання спиртними напоями, сварки та бійки на грунті пияцтва; 2) не забезпечення матеріальних потреб сім’ї, ухилення від обов’язку по вихованню та утриманню дітей; 3) відсутність взаєморозуміння через різні характери та погляди на шлюб та сімейне життя; 4) подружня зрада, порушення моральних принців сумісного життя подружжя, інші причини.

Проголошена Конституцією України охорона сім'ї державою полягає, зокрема, в тому, що шлюб може бути розірвано в судовому порядку лише за умови, якщо встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження сім'ї стали неможливими. З цією метою суд при вирішенні позовів про розірвання шлюбу, повно й всебічно з'ясовував фактичні взаємини подружжя, мотиви та причини розлучення, забезпечував участь у судовому засіданні, як правило, обох сторін та вживав заходів до примирення подружжя, особливо за наявності спільних неповнолітніх дітей у подружжя чи за умови клопотання одного з них.

У провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області у 2014 році перебувало 114 справ про стягнення аліментів. Справи даної категорії займають друге місце по кількості справ серед спорів, що виникають із сімейних правовідносин, та становлять 35,4%. Усього розглянуто 113 справ, у тому числі з ухваленням рішення про задоволення позову – 101 справа ( з яких із винесенням заочного рішення - 32); із залишенням заяви без розгляду – 20. Станом на кінець звітного періоду 1 справи перебуває у залишку.

Переважна кількість позовів про стягнення аліментів подавалася про стягнення аліментів на утримання дітей у твердій грошовій сумі та в частині від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При оформленні та подачі до суду позовних заяв про стягнення аліментів недостатньо уваги приділяється наданню інформації про місце роботи відповідача, в основному така інформація надається суду зі слів позивача та не підтверджується письмовими доказами. Даний факт здебільшого пов’язаний із неофіційним працевлаштуванням громадян.

Також, протягом 2014 року у провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувало 10 цивільних справ про позбавлення батьківських прав, що становить 3,1 % від загальної кількості цивільних справ, що виникають із сімейних правовідносин. Всі зазначені справи розглянуті із ухваленням рішення про задоволення позову ( у т. ч. по 2-х справах винесено заочне рішення ).

При розгляді справ про позбавлення батьківських прав судом дотримувалися вимоги Конституції України, законів України, Конвенції ООН «Про права дитини» та інших нормативно-правових актів. Справи розглядалися за обов’язкової участі органу опіки та піклування, їх висновку щодо вирішення спору, наданого на підставі відомостей, отриманих у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати, брати участь у вихованні дитини. Виходячи з того, що позбавлення особи батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов’язків, рішення про застосування позбавлення батьківських прав приймалося лише після повного, всебічного, об’єктивного з’ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Крім того, у 2014 році в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувала 1 справа про встановлення батьківства або материнства, яка залишена без розгляду.

 Слід зазначити, що відповідно до статей 213, 215 ЦПК України рішення щодо визнання батьківства (материнства) повинно ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містить всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім'я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Також, у 2014 році провадженні суду перебувала 1 цивільна справа про розірвання шлюбу в порядку окремого провадження, яка розглянута з ухваленням рішення про задоволення заяви.

З-поміж інших справ, що виникають із сімейних правовідносин та які розглядаються в порядку окремого провадження, у провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області у 2014 році  перебувало 8 справ про надання права на шлюб.

Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. У цій ситуації суд здійснює контрольну функцію: його обов'язком є з'ясування наявності підстав для задоволення заяви. По всіх 8-ми справах  про надання права на шлюб Шаргородський районний суд Вінницької області суд дійшов висновку про задоволення  заяви. 

ВИСНОВКИ:

Аналізуючи наведені дані, слід зазначити, що усі цивільні справи про спори, що виникають із сімейних правовідносин розглядались у встановлені законом процесуальні строки, з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Рішення та ухвали суддів відповідали вимогам, встановленим ЦПК України.

Судді в повній мірі досліджували обставини справи, визначали характер спірних правовідносин, чітко і неухильного дотримувалися норм чинного законодавства при розгляді цивільних справ, забезпечуючи своєчасне вирішення питань відкриття провадження у справах, належну підготовку справ до розгляду, розгляд справ протягом розумного строку, дотримання правил підсудності, належне складання та оформлення процесуальних документів, реагування на випадки порушення законодавства відповідними учасниками правових відносин.

Проблемних питань при вирішенні спорів, що виникають з сімейних правовідносин у суддів Шаргородського районного суду Вінницької області не виникало.

         Дане узагальнення пропонується обговорити на зборах суддів.

 

Суддя Шаргородського районного суду                                                                                           Вінницької області                                                                   І.Л.Строгий

 

Помічник судді                                                                            Л.В.Дубчак