flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ стану здійснення судочинства Шаргородським районним судом Вінницької області за І півріччя 2015 року

10 липня 2015, 15:20

 

АНАЛІЗ

стану здійснення судочинства Шаргородським районним судом Вінницької області   за І півріччя 2015 року

 Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на друге півріччя 2015 року, мною, головою суду Соколовською Т.О. проведено аналіз стану здійснення судочинства за перше півріччя 2015 року.

ОБСЯГ  РОБОТИ  СУДУ, НАДХОДЖЕННЯ СПРАВ ТА НАВАНТАЖЕННЯ НА СУДДІВ 

В ході проведеного аналізу  встановлено, що у першому півріччі 2015 року  в провадженні Шаргородського районного суду  перебувало 1033 справи та матеріали.

З них:

  - кримінальних проваджень – 59;

  - цивільних справ – 378;

  - справ в порядку КАС України – 19;

  - справ про адміністративні правопорушення – 456;

  - справ за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб – 69;

  - справ за поданнями слідчих органів та скарги на їх дії – 16;

  - заяви про відвід – 3;

  - справ щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень – 33. 

За проаналізований період Шаргородським районним судом розглянуто 832 справи та матеріали. З них:

   - кримінальних проваджень – 51, що становить 86,4 % від загальної кількості  кримінальних проваджень, що надійшли в провадження суду у першому півріччі 2015 року;

   - цивільних справ – 301, що становить 79,6 % від загальної кількості цивільних справ, що надійшли в провадження суду у першому півріччі 2015 року;

   - справ в порядку КАС України – 15, що становить 78,9 % від загальної кількості  справ даної категорії у першому півріччі 2015 року;

   - справ про адміністративні правопорушення – 345, що становить 75,6 % від загальної кількості адміністративних матеріалів, що надійшли в провадження суду у першому півріччі 2015 року;

   - клопотань  органів досудового розслідування, прокурора та інших осіб – 69, що становить 100 % від загальної кількості клопотань, що надійшли на розгляд слідчих суддів у першому півріччі 2015 року;

   - подань  слідчих органів та скарги на їх дії – 16, що становить 100 % від загальної кількості подань, що поступили на розгляд суду у першому півріччі 2015 року;

  - справи за заявами про відвід під час досудового розслідування – 3, що становить 100 % від загальної кількості подань, що поступили на розгляд суду у першому півріччі 2015 року;

  -  клопотань  у порядку виконання судових рішень – 32, що становить 96,9 % від загальної кількості  клопотань, які надійшли на розгляд суду у першому півріччі 2015 року;.

           При цьому за проаналізований період, суддями  Шаргородського районного суду розглянуто  справ та матеріалів:

            головою Шаргородського районного суду Соколовською Т.О. – 288 справи та матеріали, з них:

- кримінальних проваджень – 15;

- цивільних  справ – 98;

- справ в порядку КАС України – 3;

- справ про адміністративні правопорушення – 121;

- справ за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб -35;

-  подань (клопотань) в порядку виконання судових рішень – 11;

- справ за поданнями слідчих органів та скарги на їх дії – 5.

 

         Заступником голови Шаргородського районного суду Славінською Н.Л. – 300 справ та матеріалів, з них:

    - кримінальних проваджень – 16;

                     - цивільних справ – 108;

                     - справ в порядку КАС України – 6;

                     - справ про адміністративні правопорушення –129;

                     - справ за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб -23;

                       - клопотань (подань) у порядку виконання судових  рішень – 11;

                     - справ за поданнями слідчих органів та скарги на їх дії – 7.

       Суддею Шаргородського районного суду    Строгим І.Л. – 241 справ та матеріалів, з них:

    - кримінальних проваджень – 20;

                     - цивільних справ – 95;

                     - справ в порядку КАС України – 6;

                     - справ про адміністративні правопорушення – 95;

                     - справ за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб -11;

     - подань (клопотань) у порядку виконання судових   рішень – 10;

                     - справ за поданнями слідчих органів та скарги на їх дії – 4.

РОЗГЛЯД  СУДОМ  КРИМІНАЛЬНИХ  ПРОВАДЖЕНЬ ТА  МАТЕРІАЛІВ 

            За проаналізований період в провадження Шаргородського районного суду надійшло 59 кримінальних проваджень (з урахуванням залишку за 2014 рік), із яких 55 – з обвинувальним актом, 1 – з клопотанням про звільнення від кримінальної  відповідальності, 3 провадження з угодами про визнання винуватості.

           На 01.07.2015 року залишок нерозглянутих кримінальних  проваджень - 8.

            У першому півріччі 2015  року   розглянуто – 51 кримінальне  провадження. З них:

   - з постановленням вироку – 44 провадження стосовно 55 осіб;

   - закрито 7 кримінальних проваджень.

    Під час підготовчого судового засідання затверджено 3 угоди про визнання винуватості та закрито 4 кримільних провадження.

    Протягом першого півріччя 2015 року Шаргородським районним судом розглянуто 1 кримінальне провадження щодо неповнолітніх.

         У 5 кримінальних провадженнях змінено обвинувачення.

    Станом на  01.07.2015 року  в провадженні суду кримінальних проваджень, по яких обвинувачений перебуває під вартою більше  шести місяців немає.

        Виправдувальні вироки у першому півріччі 2015 року  Шаргородським районним судом не ухвалювалися.

          Станом на 01.07.2015 року в провадженні суду перебуває 2 кримінальних провадження, які не розглянуті більше року.

      За вказаний період в апеляційному порядку було оскаржено 5 вироків Шаргородського районного суду.

           По справах, у яких на вироки суду подавалася апеляція, законодавство, що регламентує зміст апеляції, дотримується: прокурор, підсудний та інші особи повідомляються про надходження апеляції, розміщується оголошення на дошці об’яв суду, про дату призначення справи до апеляційного розгляду оповіщаються заінтересовані особи.

  Випадків скасувань та змін  вироків Шаргородського районного суду Апеляційним судом Вінницької області протягом першого півріччя 2015 року не було.

           З ухвалами Апеляційного суду Вінницької області судді ознайомлюються під розписку, з послідуючим обговоренням причини скасувань, змін вироків та ухвал суду судами апеляційної та касаційної інстанцій  на нарадах та зборах суддів.       

            До обвинувальних актів, підписаних слідчим та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно, до суду додаються документи, передбачені ч.4 ст.291 КПК України.

 Головуючий суддя  отримує обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, про що робиться запис у контрольному журналі судових справ та інших матеріалів, переданих для розгляду судді.

 При призначенні кримінальних проваджень до підготовчого судового засідання суддями Шаргородського районного суду дотримуються строки, передбачені статтею 314 КПК України. Всі кримінальні провадження  призначені  в підготовче судове засідання не пізніше п'яти днів з дня їх    надходження, з викликом учасників судового провадження.

     Всі підготовчі  судові засідання  проведені при здійснені  повного фіксування судового провадження за допомогою звукозаписувального технічного засобу.   

         В підготовчому судовому засіданні  вирішуються питання, пов’язані з підготовкою до судового розгляду та приймається одне із  рішень передбачених ч.3 ст.314 КПК України.

Після виконання усіх необхідних дій за результатами проведення підготовки до судового розгляду кримінального провадження, визначених в ухвалі про проведення підготовки до судового розгляду, суд постановляє ухвалу про призначення судового розгляду.

      Обсяг доказів, які досліджуватимуться, та порядок їх дослідження  (послідовність) визначаються ухвалою суду.

          За правилами  ст.349 КПК України суд, заслухавши думку учасників  судового провадження, за відсутності заперечень та сумнівів у добровільності їх позиції, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

        Наприклад, якщо обвинувачений повністю визнає  свою вину в інкримінованому йому органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні, погоджується з кваліфікацією вчиненого ним діяння, а прокурор, потерпілий не висловлюють жодних заперечень щодо встановлених  обставин, - суд визнає недоцільним дослідження доказів, поданих на підтвердження події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення тощо.  При цьому суд з’ясовує, чи правильно розуміють зазначені особи зміст цих обставин, переконується у добровільності  їх позиції, а також роз’яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку. Ці роз’яснення суду та пояснення обвинуваченого, потерпілого, прокурора та інших відображаються в засобах фіксування кримінального провадження.

       Допит обвинуваченого здійснюється обов’язково,  крім випадку, якщо він відмовився від давання показань.

         При ухвалені вироків судді дотримуються положень ст.370 КПК України щодо законності, обґрунтованості і вмотивованості судового рішення, а також положень ст. 374 КПК України щодо змісту його частин.

            51 судове засідання  проведено при здійснені  повного фіксування судового провадження за допомогою звукозаписувального технічного засобу, 2 судових засідання здійснювалось у режимі відеоконференції.   

              По закінченню  судового засідання по кримінальному провадженню, носій інформації, на який здійснювався технічний запис судового засідання (дискета) та роздрукований журнал судового засідання приєднуються до матеріалів  кримінального провадження і підписуються головуючим і секретарем судового засідання.

            Крім  того, на виконання положень КПК 2012 року, за перше півріччя 2015 року слідчі судді Шаргородського районного суду розглянули  69 клопотань, слідчих, прокурорів, скарг, заяв інших осіб під час досудового розслідування, із яких задоволено – 61.  У тому числі розглянуто 11 клопотань про застосування запобіжних заходів:

4– особисте зобов’язання;

7 – тримання під вартою.

            При обранні запобіжного заходу у вигляді  тримання під вартою  застосовувалась застава.

           У першому півріччі  2015 року слідчими суддями також розглянуто:

6 клопотань про обшук  житла;

42 клопотання про доступ до речей і документів;

1 – про продовження строку тримання під вартою.

          За проаналізований період слідчим суддям згідно з положеннями ч.1 ст.303 КПК надійшла на розгляд 6 скарг на бездіяльність слідчого,прокурора, 9 скарг на рішення слідчого про закриття кримінального провадження, 1 скарга на рішення, слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, 3 заяви про відвід.

            Всі процесуальні дії під час кримінального провадження слідчими суддями  Шаргородського районного суду фіксувалися за допомогою технічних засобів фіксування судового процесу, а саме  систем "Оберіг" та  "Камертон",

           В порядку виконання вироків суддями Шаргородського районного суду за перше півріччя 2015 року розглянуто 27 клопотань, із яких -   25 задоволено.

 

                              ВИДИ  КРИМІНАЛЬНИХ  ПОКАРАНЬ

         За вироками, що набрали законної сили Шаргородським районним судом у  першому півріччі 2015 року засуджено 55 осіб по 51 кримінальному провадженні із них: до позбавлення волі на певний строк –  10 осіб, 5 осіб засуджено до сплати штрафу на загальну суму 13770 грн., 4 особи до арешту, 10 осіб до громадських робіт, 1 особу до обмеження волі, 24 засуджених звільнено від відбування покарання з випробуванням та 1 засудженого звільнено від відбування покарання внаслідок амністії. 

          1 засудженій особі судом призначено додаткове покарання у виді конфіскації майна,  1 особі – у виді  позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. 

РОЗГЛЯД  ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ

      На розгляді в Шаргородському районному суді у першому півріччі 2015 року перебувало 364  цивільних  справи, в тому числі:

     300 справ позовного провадження;

     45 справ окремого провадження;

     19 справ наказного провадження.

 

          Із них, по 301 справі провадження закінчено, в тому числі:

    247– позовного провадження;

    35 – окремого провадження;

    19 справах наказного провадження.

 

         Розглянуто 248 справ з ухваленням рішення, в тому числі:

     215 справ позовного провадження;

     33 справи окремого провадження.

         Видано 19 судових наказів (ст. 102 ЦПК України), їх питома вага від кількості розглянутих заяв становить 100 %.

        Ухвалено 57 заочних рішень у цивільних справах (ст. 224 ЦПК України), їх питома вага від загальної кількості  розглянутих цивільних справ з ухваленням рішення становить 18,9 %. 

     Найбільш поширені категорії розглянутих цивільних справ та їх питома вага від числа розглянутих справ позовного провадження:

-         спори, що виникають з сімейних правовідносин –  127 справ, їх питома вага 51,4 %; в тому числі:  про розірвання шлюбу – 69 справ, їх питома вага 27,9 %;

-         про стягнення аліментів – 48 справ, їх питома вага 19,4 %;

-         спори про спадкове право – 48 справ,  їх питома вага 19,4 %;

-         спори, що виникають із договорів – 48 справ, їх питома вага 19,4 %;

-         справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 28 справ, їх питома вага 80 % від числа розглянутих справ окремого провадження.

          Залишок нерозглянутих цивільних справ на кінець звітного періоду становить – 63 справи, в тому числі 53 справа позовного провадження, 10 справ окремого провадження. З них зупинено провадження по 8 справах позовного провадження.

         Під постійним контролем кожного судді знаходяться справи, провадження по яких зупинено.

          Відкриття провадження у цивільних справах в основному здійснюється у строки визначені у ч. 4 ст. 122 ЦПК України.

          Протягом першого півріччя 2015 року розглянуто 161 цивільну справ із фіксуванням судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу ( ст. 197 ЦПК України), їх питома вага від кількості справ, провадження в яких закінчено складає 53,4 %.

          За проаналізований період розглянуто 4 справи окремого провадження за участю народних засідателів.

       У першому півріччі 2015 року справ, провадження у яких закінчено  понад строки, встановлені ЦПК не було.

         Протягом першого півріччя 2015 року окремі ухвали не постановлялись.

         Судових наказів виданих понад строк, передбачений ч. 1 ст. 102 ЦПК, та скасованих понад строк, передбачений ч. 1 ст. 106 ЦПК за проаналізований період не було.

            Оскаржено у апеляційному порядку 21 рішення та  ухвали суду, із яких 16 апеляційних скарг відхилено і залишено  рішення та  ухвали  без змін. Одне рішення та три ухвали скасовано,  одне рішення суду змінено.

 

РОЗГЛЯД  АДМІНІСТРАТИВНИХ  СПРАВ

 

       В провадженні Шаргородського районного суду у першому півріччі 2015 року перебувало 19 адміністративних справ, у тому числі 15 справ провадження по яких закінчено, що становить   78,9 % від загальної кількості адміністративних  справ, що перебували на розгляді в суді у першому півріччі 2015 року.

       З прийняттям постанови розглянуто 14 справ, у тому числі 11справ із задоволенням позову; 1 позов залишено без розгляду. Залишок нерозглянутих адміністративних справ на кінець звітного періоду становить 4 справи.

        При розгляді адміністративних справ суддями Шаргородського районного суду  окремі постанови у першому півріччі 2015 року не виносилися.

         У першому півріччі 2015 року розглянуто 10 адміністративних справ із фіксуванням судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу, 1 справу розглянуто під час підготовчого провадження, 4 справи у порядку письмового провадження.

        Адміністративних справ у першому півріччі 2015 року,  не розглянутих на кінець звітного періоду  у строк: понад 6 місяців до 1 року, понад 1 рік до 2 років; понад 2 роки  - не має.

        За проаналізований період в апеляційному порядку оскаржено 8 постанов Шаргородського районного суду  по адміністративних справах. Постановою колегії суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду від 31.03.2015 року скасовано одну постанову Шаргородського районного суду у справі №152/2100/14-а за адміністративним позовом  Особа 1 до Управління Пенсійного фонду України у Шаргородському районі Вінницької області про відмову в призначенні пенсії за віком у зв’язку з порушенням судом першої інстанції норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи та прийнято нову постанову.

РОЗГЛЯД  СУДОМ  СПРАВ  ПРО  АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ 

         У першому півріччі 2015 року в провадження Шаргородського районного суду надійшло 456 справ про адміністративні правопорушення, повернуто 72 справи, в тому числі  для належного оформлення органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду 69 справ. Розглянуто з винесенням постанов 345 справ.

1.     За категоріями:

-  порушення Правил дорожнього руху – 165 справ;

- адміністративні правопорушення в галузі використання об’єктів тваринного світу (ст. 88-1 КУпАП) – 2 справи;

- адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування в сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності (ст.155-1, 156, 159, 160, 162, 163-1, 163-4, 164, 164-5, 164-9 КУпАП) – 13 справ;

- адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку ( ст.173, 173-2, 175-1, 178, 184 КУпАП) – 139 справ;

- адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління (ст.184-2, 185, 187, 188-16, 190, 191, 195-2, 203, 204, 205 КУпАП)  - 26 справ.

   У першому півріччі 2015 року до адміністративної відповідальності Шаргородським районним судом притягнуто 298 осіб.

    Закрито справ стосовно 45 осіб, у тому числі: щодо 14 осіб у зв’язку з порушенням строку накладення адміністративного стягнення (ст.38 КУпАП); 20 осіб – за відсутністю складу адміністративного правопорушення; відносно 8 осіб у зв’язку із звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

     Шаргородським районним судом застосовані слідуючі види адміністративних стягнень:

   - штраф відносно 207 осіб на загальну суму 278273 грн. (204782 грн. з яких сплачено добровільно);

   - громадські роботи – 40;

   - адміністративний арешт – 36,

   - позбавлення спеціального права застосовано відносно 13 осіб;

   - попередження відносно 2 осіб.

ЗВЕРНЕННЯ  СУДОВИХ  РІШЕНЬ ДО  ВИКОНАННЯ

       У першому півріччі 2015 року вироків Шаргородського районного суду, звернутих до виконання з порушенням строків, передбачених КПК України, в тому числі стосовно осіб, які тримаються під вартою – не було.

          Судом своєчасно виносились та надсилались документи (виконавчі листи, супровідні листи) щодо звернення судових рішень до виконання у цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Рішень, не звернених до виконання (крім тих, що не звернені у зв’язку з відсутністю заяв стягувачів), під час проведення аналізу не виявлено.

           Справи за апеляціями, скаргами, поданнями до апеляційного суду надсилаються своєчасно, згідно строків, встановлених ст.354 КПК, ч.2 ст.296 ЦПК, ст.188 КАС.

           Протягом першого півріччя 2015 року, згідно ст.330 КПК України, у вироках Шаргородського районного суду прийнято рішення відносно речових доказів по кримінальних справах та провадженнях. Після вступу вироку в законну силу, в передбачений КПК строк, надіслано розпорядження про виконання прийнятих рішень стосовно речових доказів до відповідних органів. Фактів неприйняття суддями рішень стосовно вилученого під час досудового слідства майна та депозитних сум за перше півріччя 2015 року не виявлено.

  Протягом звітного періоду Шаргородським районним судом по цивільних справах винесено та надіслано на виконання 48 виконавчих листів  про стягнення аліментів, 122 про стягнення судового збору на загальну суму 15805 грн.

 19 судових наказів надіслано для добровільного виконання.

 По справах, які розглядались в порядку КАС України виконавчі листи у першому півріччі 2015 року не виносилися.

 По справах про адміністративні правопорушення надіслано на виконання 54 постанови про накладення адміністративного стягнення, в тому числі про стягнення штрафу  на суму 47021 грн.

Також видано 6 виконавчих листів про відшкодування матеріальних збитків, завданих злочинами на суму 41699 грн.

          Судових рішень, не звернутих до виконання, у тому числі рішень, які підлягають виконанню, відповідно до ст. 368 ЦПК, 404 КПК, ст. 258 КАС, 299, 307, 308 КУпАП  за проаналізований період не має.

           Випадків несвоєчасного звернення до виконання судових рішень за проаналізований період  не встановлено.

       Відповідно до ст. 23 п. 3 ЗУ «Про судоустрій», контроль за своєчасним зверненням до виконання судових рішень, здійснює суддя, під головуванням якого було постановлено дане рішення.

ШТАТНА УКОМПЛЕКТОВАНІСТЬ

           1. За штатним розписом в Шаргородському районному суді працює  три судді. Одна посада судді вакантна.

           2.  Два судді мають досвід роботи більш як десять років.

           3. Подання про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності не вносились.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

1.     Даний аналіз обговорити на черговій нараді  працівників суду та зборах суддів  з метою усунення недоліків при здійсненні судочинства.

 

Голова Шаргородського районного суду Вінницької області:                                                              Т. О.Соколовська