flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ стану виконання вимог законодавства про судовий збір та судові витрати, які підлягають стягненню в дохід держави за шість місяців 2015 року

10 липня 2015, 14:40

  

АНАЛІЗ

стану виконання вимог  законодавства про судовий збір та судові витрати, які підлягають стягненню в дохід держави за шість місяців  2015 року

 

         м. Шаргород                                                                                                    10 липня 2015 року     

Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на ІІ півріччя 2015 року мною, головою Шаргородського районного суду Соколовською Т.О., проведено аналіз стану виконання вимог  законодавства про судовий збір та судові витрати, які підлягають стягненню в дохід держави за шість місяців 2015 року.

Згідно зі ст.1 Закону України «Про судовий збір»,  судовий збір –  збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим законом.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульований Цивільним процесуальним кодексом України, Кодексом адміністративного судочинства України.  Подання позовної заяви має відбуватися з дотриманням певних умов. Зокрема, частиною п’ятою статті 119 ЦПК, частиною третьою ст. 106 КАС передбачено, що до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

          Відповідно до ст. 79 ЦПК України, ст.87 КАС України судовий збір включається до складу судових витрат.

Наслідком недотримання зазначеної умови є залишення позовної заяви без руху, а у разі, якщо цей недолік не буде усунуто у строк, установлений судом, – визнання заяви неподаною та її повернення позивачеві (стаття 121 ЦПК, стаття 108 КАС).

            Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення (ст.2 ЗУ «Про судовий збір»).

          Судовий збір справляється:

       - за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;

          -  за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;

          -  за видачу судами документів;

          -  у разі ухвалення судового рішення.

            При вирішенні питання про відкриття провадження судді звертають увагу на наступне:

             - чи дотримано порядок звернення до суду за судовим захистом, урегульований ЦПК  України, КАС України та виконання вимог ч. 5 ст. 119 ЦПК України, якою передбачено, що до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору, а ч.3 ст.106 КАС України передбачено, до якої позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

               - чи правильно сплачено судовий збір у розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,  у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі, (ст. 4 Закону «Про судовий збір»).

         - реквізити для сплати судового збору, на які здійснюється перерахунок коштів, їх відповідність реквізитам суду, які розміщені на офіційному сайті «Судова влада України», де містяться платіжні реквізити всіх судів України.

               - в разі, якщо документ про сплату судового збору відсутній в матеріалах справи, необхідно з’ясовується, чи відноситься позивач (заявник, скаржник) до категорії осіб, які звільнені від сплати судового збору, чіткий перелік яких визначений в ст.5 Закону України « Про судовий збір».

           - чи дотриманий порядок сплати судового збору, передбачений ст.6 Закону України « Про судовий збір».

              - чи відповідає розмір сплаченого судового збору ціні позову.

             - в разі, якщо позивачем одночасно заявлено дві вимоги, які носять майновий та немайновий характер, необхідно перевірити наявність платіжних документів, що підтверджують сплату судового збору, який сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

               За подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати. Якщо день подання позову не співпадає з днем сплати судового збору (збір сплачується раніше), то останній визначається з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Нацбанком на день сплати, а не на день подання позову.

         Розміри ставок судового збору встановлені у ч.ч. 2,3 ст.4 ЗУ «Про судовий збір».

За шість місяців 2015 року в провадження Шаргородського районного суду надійшло 456 позовів та заяв, за які справляється судовий збір, в тому числі, за подання до суду:

               -    позовної заяви майнового характеру – 212;

               -    позовної заяви немайнового характеру – 77;

               -    позовної заяви про розірвання шлюбу – 73;

               -    заяви про видачу судового наказу - 27;

               -    заяви у справах окремого провадження – 43;

               -    позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи -2;

               -    заяви про забезпечення доказів або позову – 2;

               -    за подання адміністративного позову майнового характеру – 2;

               -   за подання адміністративного позову немайнового характеру – 18.

             

 Крім того, у 298 постановах про накладення адміністративного стягнення прийнято рішення про стягнення судового збору на суму 10889 грн.

         Розрахункова сума судового збору за 6 місяців 2015 року складає 163494 грн.

    Фактично сплачено судовий збір по 535 заявах (скаргах), постановах про накладення адміністративного стягнення на суму 124694 гривні.

 Статтею 5 Закону України «Про судовий збір» визначений перелік осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору. Тому, при вирішенні питання про стягнення судового збору з осіб, які звільнені законом від сплати судового збору суд, приймає рішення про стягнення судового збору з відповідача на користь держави.

За приписами ст.7 Закону України « Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі:  1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;  2) повернення заяви або скарги;  3) відмови у відкритті провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням); 5) закриття провадження у справі.          

За проаналізований період звільнено від сплати судового збору відповідно до встановлених законодавством пільг (стаття 5 Закону України «Про судовий збір») осіб по 101 заяві на суму 24159 грн.  та повернуто судовий збір по 3 заявах (скаргах) на загальну суму 4668 грн.

  Так, ухвалою суду від 23.03.2015 року по цивільній справі №152/447/15-ц за позовом Особа 1 до  Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області про продовження строку для прийняття спадщини, позовну заяву до відкриття провадження у справі повернуто позивачу у зв’язку з його письмовим клопотанням про повернення позовної заяви та зобов’язано Управління Державної казначейської служби України в Шаргородському районі Вінницької області повернути  Особа 1  сплачений судовий збір за платіжним дорученням   від 18.03.2015 в сумі 243 (двісті сорок три) гривні 60 копійок.

Крім того, у цивільній справі № 152/2240/14-ц за позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку  «ПРИВАТБАНК» до Особа 2,  третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача –  Особа 3 про  звернення стягнення, позовну заяву повернуто позивачу – Публічному акціонерному товариству  комерційний банк «ПРИВАТБАНК» у звязку з непідсудністю та зобов’язано Управління Державної казначейської служби України в Шаргородському районі Вінницької області повернути ПАТ КБ «Приватбанк»  сплачений судовий збір за платіжним дорученням   від 07.11.2014  року   в сумі 3654 (три тисячі шістсот п’ятдесят чотири) гривні.                         

Також, судовий збір повертався у зв’язку з закриттям провадження у цивільних справах, зокрема, ухвалою суду від 11.06.2015 року провадження по  цивільній справі 152/523/15-ц за позовом  Особа 4  до  Особа 5 про поділ майна подружжя закрито у зв’язку з відмовою від позову та зобов’язано УДКСУ у Шаргородському районі Вінницької області повернути   позивачу понесені судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 770 (сімсот сімдесят )гривень, сплачені відповідно до квитанції №0.0.366788008.1 від 27.03.2015 року до Державного бюджету Шаргородського району.

     За шість місяців 2015 року присуджено до стягнення судового збору за рішенням суду в Державний бюджет по 366 заявах (скаргах), постановах про накладення адміністративного стягнення на суму 27016 грн.

В кримінальному процесі судові витрати складаються з:

1)    витрат на правову допомогу;

2) витрат, пов'язаних із прибуттям до місця досудового розслідування або судового провадження;

3)    витрат, пов'язаних із залученням потерпілих, свідків, спеціалістів, перекладачів та експертів;

4)    витрат, пов'язаних із зберіганням і пересиланням речей і документів.

    При ухваленні обвинувальних  вироків судді Шаргородського районного суду  стягують з  обвинувачених на користь потерпілих  всі здійснені ними  документально підтверджені процесуальні витрати.

     В разі ухвалення обвинувального вироку судді також стягують  з обвинувачених  на користь держави документально підтверджені витрати на проведення судових експертиз.

   За період з 1 січня 2015 року по 30 червня 2015 року включно сума судових витрат, присуджена до стягнення становить 1622 грн., які добровільно не сплачені.

            Так, наприклад, вироком Шаргородського районного суду Вінницької області  від 12.02.2014 року громадянина Д. визнано винуватим  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 309 КК України і засуджено його за цією статтею до покарання у виді сплати штрафу в розмірі вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1360 (одна тисяча триста шістдесят) гривень. Стягнуто з гр. Д. на користь держави кошти, витрачені для проведення судово – хімічної експертизи в сумі 491 (чотириста дев’яносто одну ) гривню 92 коп.  

            Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 590-VII від 19.09.2013 року було внесено зміни до КУпАП та доповнено статтею 40-1, згідно із якою  судовий збір у провадженні про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення оплачується особою, на яку накладено таке стягнення, що становить 0,03 розміру мінімальної заробітної плати. Закон набрав чинності з 23.10.2013 року.

         В ході  проведення аналізу встановлено, що судді Шаргородського районного суду правильно застосовують:

             -   Положення Закону України «Про судовий збір».

           - Закон України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах».

          - Постанову Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 року № 590 «Про граничні розміри компенсації витрат, пов´язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави».

         Упродовж шести місяців 2015 року  випадків  несвоєчасного та  неповного відображення  даних про судовий збір та інші судові витрати і стягнення визначені судовим рішенням  в обліково -  статистичних картках на справи не було.

         Висновок: даний аналіз  обговорити  на черговій нараді працівників апарату  суду та зборах суддів.  

Голова Шаргородського районного  суду Вінницької області                                                         Т.О.Соколовська