flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду Шаргородським районним судом справ, що виникають з кредитних правовідносин за 2011 рік та перше півріччя 2012 року.

00 0000, 00:00

УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики розгляду Шаргородським районним судом справ, що  виникають з кредитних правовідносин за 2011 рік та перше півріччя 2012 року.

м. Шаргород                                                                 29 жовтня 2012 року

 

         На виконання плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на ІІ півріччя 2012 року, мною, заступником голови Шаргородського районного суду Славінською Н.Л., проведено узагальнення практики розгляду цивільних справ, які випливають з кредитних правовідносин за 2011 рік та перше півріччя 2012 року.  

       Банківські кредитні правовідносини — це правовідносини, в силу яких позичальник зобов’язується повернути у встановлений строк позикодавцю — кредитній установі одержану від нього таку саму суму грошей з процентами. Суб’єктами кредитних правовідносин можуть виступати з боку позикодавця — лише кредитні установи, а з боку позичальника — підприємства, організації, громадяни. Об’єктом кредитного правовідношення є гроші в безготівковій формі або готівкою. Під змістом кредитних правовідносин розуміються права і обов’язки їх суб’єктів. Зміст банківських кредитних правовідносин знаходить основне виявлення в принципах кредитування, до яких належать: забезпеченість, строковість, платність, повернення кредиту та цільовий характер його використання. Принцип забезпеченості кредиту має за мету захистити інтереси банку і не допустити збитків від неповернення боргу внаслідок неплатоспроможності позичальника. Кредити надаються під конкретні товарно-матеріальні цінності та затрати виробництва і забезпечуються заставою цих цінностей або продукцією, що надходить в заставу у міру її випуску. Крім матеріального забезпечення, гарантією повернення кредиту можуть бути також цінні папери: акції, облігації, страхові поліси, векселі; гарантії та поруки платоспроможності юридичних і фізичних осіб тощо. Забезпеченість кредиту передбачається в кредитному договорі.

             Найбільш складна проблема в сучасній кредитно-фінансовій сфері України — проблема неповернення кредитів. Аналіз матеріалів справ свідчить, що більшість спорів майнового характеру становлять спори, пов’язані з вимогами комерційних банків (які виступають позивачами у цій категорії спорів) про стягнення заборгованості за кредитними договорами у зв’язку з невиконанням зобов’язань. Основними причинами виникнення цих спорів є порушення позичальниками вимог ст. 526 ЦК України у частині виконання зобов’язання належним чином і в установлений строк, відповідно до договору.

У провадженні Шаргородського районного суду  в 2011 році перебувало 985  цивільних  справ, в тому числі 799 позовного провадження, 129 справ окремого провадження, 57 справ наказного провадження, з яких закінчено провадженням 954 цивільних справи, в тому числі: 768 справ позовного провадження, 129 справ окремого провадження, 57 справ наказного провадження.  Залишок нерозглянутих цивільних справ станом на 01.01.2012 року становив 31 справу позовного провадження.

Серед 799 справ позовного провадження в 2011 році на розгляді в Шаргородському районному суді знаходилося 53 цивільних справи щодо спорів, які випливають з кредитних правовідносин. З них: 10 справ – залишок нерозглянутих на початок звітного періоду та 43 справи надійшли в провадження протягом звітного періоду. Провадження закінчено по 45 цивільних справах вказаної категорії, з них: з ухваленням рішення – 24 справи, залишено без розгляду – 15 позовних заяв по справах даної категорії, закрито провадження – по 5 справах вказаної категорії. 8 цивільних справ вказаної категорії становлять залишок не розглянутих в 2011 році справ на 2012 рік, з них зупинено провадження по 2-х справах.

           Наприклад, 30.06.2011 року було  ухвалено заочне рішення про задоволення    

  позову у справі №2-206/11 за позовом  установи 1  особі  представника відділення до гр-ки. Я., гр-ки. Т. про стягнення боргу. Стягнуто на користь позивача з відповідачів солідарно заборгованість за договором кредиту в сумі 4957 грн., штрафні санкції та судові витрати.

            Так, 28.10.2011 року ухвалено заочне рішення про часткове задоволення позову у справі №2-563/11 за позовом позовом Публічного акціонерного товариства   “В.  до гр-на. Р. про стягнення боргу за кредитним договором. Рішенням суду стягнуто з гр-на. Р. на користь Публічного акціонерного товариства “В.” 1492 гривень 99 копійок боргу за кредитним договором та судові витрати. В решті позову Публічному акціонерному товаристві   “Всеукраїнський акціонерний банк”відмовлено.

          Також, в 2011 році 15 справ даної категорії було залишено без розгляду.

        Наприклад, справа № 2-662/11: позовну заяву Публічного акціонерного товариства “К.” до гр-на. Н. про стягнення коштів  залишено без розгляду за заявою представника позивача гр-на. Т..

           Крім того, по 5-ти справах провадження було закрито.

Так, 6.05.2011 року визнано мирову угоду, укладену між представником позивача К.С. “М.” гр-ном. Б. та відповідачами гр-ми. К., Д., Р.  у справі № 2-251/11 р. за позовом КС «М.» до гр-н. К., Д., Р.  про стягнення боргу, у зв’язку з чим провадження у справі закрито.

          По справі № 2-341/11 за позовом  установи 1  "Н." в особі філії установи 2 до  гр-н. К.,К., про стягнення кредитної заборгованості ухвалою суду від 8.08.2011 року  провадження  зупинялося до набрання законної сили додатковим рішенням Шевченківського районного суду м. Києва.

          Крім того, 1 справа  була передана до іншого суду.

Так, 4.05.2011 року ухвалою суду справа за позовом гр-ки. Л.  до К.С“А..” про повернення депозиту передана на розгляд до Ленінського районного суду м. Вінниці, через те, що в попередньому судовому засіданні  з’ясувалося, що  провадження у справі відкрито з порушенням правил підсудності, оскільки Шаргородське відділення К.С“А..” не є юридичною особою, а місцезнаходження юридичної особи – К.С“А..” є м. Вінниця вул. Червонохрестівська,6.

В ході узагальнення встановлено,  що протягом першого півріччя 2012 року в провадженні Шаргородського районного суду Вінницької області перебувало 434  цивільних  справи, в тому числі 348 справ позовного провадження, 60 справ окремого провадження, 26 справ наказного провадження, з яких закінчено провадженням 375 цивільних справ, в тому числі: 297 справ позовного провадження, 52 справи окремого провадження, 26 справ наказного провадження.

Залишок нерозглянутих цивільних справ станом на 01.07.2012 року становить 51 справу позовного провадження та 8 справ окремого провадження.

Усі цивільні справи по спорах, що випливають з кредитних договорів,   стосуються стягнення сум заборгованості по договорах кредиту і пред’явлені до суду банками та кредитними спілками до фізичних осіб.

Залишок нерозглянутих справ даної категорії на початок звітного періоду становив 6 справ. У першому півріччі 2012 році надійшло в провадження 47 справ вказаної категорії. З них: у І півріччі 2012 року розглянуто – 44 справи:

- з  ухваленням рішення - 34 (серед яких з задоволенням позову – 34, з них по  8-ми  справах винесено заочні рішення);

- залишено без розгляду – 10;

  Не розглянуто станом на 1.07.2012 року – 9 справ вказаної категорії.

       Наприклад, 1.06.2012 року у справі №230/2543/12 ухвалено рішення про задоволення позову установи 1 “Д.” до  гр-ки. М. про стягнення боргу за кредитним договором, а саме: стягнуто з гр-ки. М. на користь установи 1 “Д.” заборгованість  по кредиту в розмірі 108 560 гривень 57 коп., а також судовий збір в сумі 1085 гривень 61 коп.

          По 8-ми справах даної категорії в першому півріччі 2012 року було винесено заочні рішення.

Так, 26.06.2012 року винесено заочне рішення, яким задоволено позов установи 1 “Д.”  до гр-на. Ш.    про стягнення боргу за кредитним договором та стягнуто на користь позивача заборгованість  по кредиту в розмірі 5901 гривня 18 копійок та судові витрати по справі в сумі 214,60 грн.

       10 позовних заяв вказаної категорії залишено без розгляду.

      Зокрема, 15.05.2012 року позовну заяву установа 1 “Н.”(філія установа 2 регіональне управління) до гр-на.С. про стягнення коштів згідно договору на відкриття карткового рахунку та обслуговування кредитної картки залишено без розгляду за заявою представника позивача установа 1 “Н.”  гр-ка. П. з огляду на те, що відповідач повністю погасив кредитну заборгованість і спір вирішено в добровільному порядку.

         Також, на 1.07.2012 року 9 справ залишилося нерозглянутими.

     Наприклад, справа № 230/3033/12 за позовом установи 1 “Д.”  до гр-ки. Д. про стягнення заборгованості за кредитним договором: 18.06.2012 року було проведено попередній розгляд та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 2.07.2012 року.

     Отже, аналіз судової практики зазначеної категорії справ свідчить про те, що найпоширенішими в 2011 році та в першому півріччі 2012 року були спори щодо   виконання кредитних договорів.

     Переважна кількість спорів пов'язана з неможливістю своєчасного виконання прийнятих на себе договірних зобов'язань як з повернення кредиту, так і вкладу через зміни у фінансовому стані учасників таких правовідносин.

         З огляду на викладене, узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ з кредитних  правовідносин має важливе значення для забезпечення єдності   судової практики при розгляді справ цієї категорії.

          

        Суддя  Шаргородського  районного суду                                                                                                                                                                         Н.Л.Славінська