flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення Шаргородським районним судом у 2013 році

26 січня 2014, 11:00

УЗАГАЛЬНЕННЯ

ПРАКТИКИ  РОЗГЛЯДУ МАТЕРІАЛІВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ШАРГОРОДСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ

У 2013 РОЦІ

 

25 січня 2014 року                                                                                  м. Шаргород

 

         Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2014 року проведено узагальнення практики розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення Шаргородським районним судом у 2013 році.

        За минулий 2013 рік в провадження Шаргородського районного суду Вінницької області надійшло 1281 матеріал про адміністративні правопорушення.

         224 матеріали було повернуто органу від якого надійшли матеріали на розгляд суду, в тому числі 190 – для належного оформлення.

      Розглянуто Шаргородським районним судом 1057 справ про адміністративні правопорушення, що в порівнянні з попереднім 2012 роком, на 9 матеріалів менше.

         Суддями Шаргородського районного суду винесено 1057 постанов у справах про адміністративне правопорушення стосовно 1057 осіб, з яких: на 974 особи  накладено різні види адміністративних стягнень, відносно 7 осіб застосовано заходи впливу, передбачені ст. 24-1 КУпАП. Закрито провадження в справі відносно 76 осіб, з них: звільнено від відповідальності в зв’язку з малозначністю правопорушення  6 осіб, в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення закрито провадження в справах відносно 22 осіб, в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення  закрито провадження стосовно  43  осіб, з інших підстав стосовно 5 осіб.

          Найбільш поширеними у 2013 році були адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього  руху (487 матеріалів), дрібне хуліганство (197), вчинення насильства в сім’ї (173), порушення правил адміністративного нагляду (43), і порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці (41).

            Крім того, в провадженні суду перебували також адміністративні матеріали

про порушення  податкового законодавства керівниками та іншими  посадовими особами підприємств, установ, організацій, приватними підприємцями, зокрема порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків,  порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи (23 матеріали); порушення порядку провадження господарської діяльності (15 матеріалів);  невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей (11); невиконання розпорядження державного або іншого органу про працевлаштування (14); порушення правил використання об’єктів тваринного світу, виготовлення та збут заборонених знарядь добування об’єктів тваринного або рослинного світу, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу (9); дрібне викрадення чужого майна (4); розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді (5); злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції (3) та інші.

    Найбільше правопорушень було вчинено за ст. 130 КУпАП - керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Таких матеріалів надійшло на розгляд суду 427.  Із вказаної кількості  51 матеріал було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 41 – для належного оформлення і доопрацювання.  Розглянуто справи стосовно 376 осіб, з яких на 366 осіб накладено різні види стягнень, до 1 неповнолітньої  особи застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП у виді попереження.  На 190 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на 108 осіб – громадські роботи; на 16 осіб – адміністративний арешт, 52 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів; прийнято рішення про оплатне вилучення 5 транспортних засобів. Стосовно 9 осіб справи закрито, зокрема: у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 6 справ; за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 3 справи.         

          В 2013 році, порівняно з 2012 роком, кількість адмінправопорушень за статтею 130 КУпАП зменшилась на 54 (427 проти 481 в 2012 році), що становить майже 12,7 %. 

        261 адміністративний матеріал надійшов в провадження Шаргородського районного суду за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство), з яких повернуто  Шаргородському РВ УМВС України у Вінницькій області 64 справи, в тому числі для належного оформлення  і доопрацювання – 50. Розглянуто 197 справ відносно 197 осіб, з яких на 180 осіб накладено різні види стягнень, зокрема: на 155 осіб накладено штраф, до 19 осіб застосовано адміністративний арешт, до 6 осіб – громадські роботи, стосовно 17 осіб справи закрито, зокрема: звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення одну особу, у зв’язку із відсутністю події і складу адміністративного правопорушення закрито проваження по 7 справах, у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – по 6 справах, закрито з інших підстав – по 3 справах.    

          225 матеріалів про адміністративне правопорушення розглянуто судом за  ст. 173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису). Із вказаної категорії 173 матеріали розглянуто, 52  повернуто для доопрацювання Шаргородському РВ УМВС України. По вказаних справах на 155 осіб накладено штраф, до 3 осіб застосовано адміністративний арешт, до 7 осіб – громадські роботи. Провадження по 5 справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, по 2 – у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, одну особу звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

         82 осіб  у 2013 році притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна), з них на 64 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, 1 особу  позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів. Провадження по 7  справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, по 1 – у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, одну особу звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

         55 справ про адміністративні правопорушення надійшло за ст. 187 КУпАП (порушення правил адміністративного нагляду). З них повернуто  Шаргородському РВ УМВС України у Вінницькій області 12 справ, в тому числі 9 – для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 43 осіб, з яких на 39 осіб накладено різні види стягнень, з яких: на 33 особи накладено адміністративне стягнення у виді штрафу; на 6 осіб – адміністративний арешт. Провадження по 2-х справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, по 2-х справах - у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

         За порушення вимог законодавства про працю (ст. 41 КУпАП) в 2013 році в провадженні Шаргородського районного суду перебував 41 матеріал. Розглянуто справи стосовно 41 особи. Адміністративне стягнення у виді штрафу накладено на 39 осіб. Провадження  по справах відносно двох осіб закрито, з у зв’язку із звільненням  цих осіб від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

         За адміністративні корупційні правопорушення, зокрема, за порушення обмежень щодо використання службового становища (ст. 172-2 КУпАП), в 2013 році в провадженні суду перебувала одна справа стосовно однієї особи, на яку накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.

          До правопорушників в 2013 році застосовувались наступні види стягнень:

      -  попередження було застосовано до 9   осіб;

      -  штрафи були накладені на 746 осіб, на загальну суму 584001  грн., з яких добровільно сплачено  441269 грн., що становить 75,6 %;

      -  позбавлення спеціального права було застосовано до  53 осіб;

      -  адміністративний арешт до 44 осіб;

      -  громадські роботи до 122 осіб;

      - захід впливу у виді застереження застосовано відносно 7 неповнолітніх осіб.

         Із 556 матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, розглянутих Шаргородським районним судом Вінницької області у 2013 році, 16 матеріалів було закрито в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст. 38 КУпАП. Це сталося з причин несвоєчасності надіслання службовими особами ДАІ інших районів та областей адміністративних матеріалів до суду.

        Із узагальнення вбачається, що 224 матеріала  було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 190 – для належного оформлення і доопрацювання. Це свідчить про те, що особи, які складають проколи про адміністративні правопорушення часто відносяться до оформлення справ безвідповідально, поверхово  і формально. Документи, згідно яких адмінпорушники притягуються до відповідальності, не мають належних реквізитів, складаються недбало і несвоєчасно, з цими документами не ознайомлюються притягнуті до відповідальності особи. Таким чином порушуються вимоги ст. 256 КУпАП, яка конкретно вказує який зміст повинен мати протокол про адміністративне правопорушення.

         Узагальнення зроблено на підставі статистичної звітності, форми №3 «Про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності за 2013 рік».

         Висновок:

       1.Вважаю за необхідне розглянути узагальнення на зборах суддів Шаргородського районного суду.

2. Розмістити на офіційній веб-сторінці Шаргородського районного суду з               метою підвищення якості судочинства.                                                                                       

                                                                                                                                                                        ГОЛОВА ШАРГОРОДСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ:                                                   Т.О.СОКОЛОВСЬКА