flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху Шаргородським районним судом у 2013 році

24 лютого 2014, 15:50

УЗАГАЛЬНЕННЯ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ МАТЕРІАЛІВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ШАРГОРОДСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ У 2013 РОЦІ

 

         21 лютого 2014 року                                                                            м. Шаргород

         Відповідно до плану роботи Шаргородського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2014 року проведено узагальнення практики розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху Шаргородським районним судом у 2013 році.

         За минулий 2013 рік в провадження Шаргородського районного суду Вінницької області надійшов 1281 матеріал про адміністративні правопорушення.

         224 матеріали було повернуто органу від якого надійшли матеріали на розгляд суду, в тому числі 190 – для належного оформлення.

    Розглянуто Шаргородським районним судом 1057 справ про адміністративні правопорушення, що в порівнянні з попереднім 2012 роком, на 9 матеріалів менше.

      Суддями Шаргородського районного суду винесено 1057 постанов у справах про адміністративне правопорушення стосовно 1057 осіб, з яких: на 974 особи  накладено різні види адміністративних стягнень, відносно 7 осіб застосовано заходи впливу, передбачені ст. 24-1 КУпАП. Закрито провадження в справі відносно 76 осіб, з них: звільнено від відповідальності в зв’язку з малозначністю правопорушення  6 осіб, в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення закрито провадження в справах відносно 22 осіб, в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення  закрито провадження стосовно  43  осіб, з інших підстав стосовно 5 осіб.

          Найбільш поширеними у 2013 році були адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього  руху (в провадженні суду перебував 487 матеріалів).

         Однією  з основних причин вчинення громадянами кримінальних правопорушень, передбачених ст. 286 Кримінального кодексу України, є керування транспортними засобами особами в стані алкогольного сп’яніння. Для попередження скоєння кримінальних правопорушень в сфері дорожнього руху  в КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за керування транспортними засобами особами, які перебувають в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст. 130 КУпАП).  Таких матеріалів надійшло на розгляд суду 427. Із вказаної кількості  51 матеріал було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду, в тому числі 41 – для належного оформлення і доопрацювання.  Розглянуто справи стосовно 376 осіб, з яких на 366 осіб накладено різні види стягнень, до 1 неповнолітньої  особи застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП у виді попереження.  На 190 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на 108 осіб – громадські роботи; на 16 осіб – адміністративний арешт, 52 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів; прийнято рішення про оплатне вилучення 5 транспортних засобів. Стосовно 9 осіб справи закрито, зокрема: у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 6 справ; за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення – 3 справи.    

         Так, 16.09.2013 року в провадження суду надійшов адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП жителя с. Федорівка Шаргородського району Вінницької області вул. Жовтнева, 50 гр-на Б., який вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: 07.09.2013 року о 8 год. 29 хв., в с. Пеньківка Шаргородського району Вінницької області по вул. Леніна, керував автомобілем «Форд Сієра», державний номерний знак 53121 КТ з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння гр-н  Б. відмовився в присутності двох свідків.

     Постановою судді від 30.09.2013 року гр-на Б. визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП і призначено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  - 2550 гривень.  

         В 2013 році, порівняно з 2012 роком, кількість адмінправопорушень за статтею 130 КУпАП зменшилась на 54 (427 проти 481 в 2012 році), що становить майже 12,7 %. 

       За ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті) в 2012 році в провадженні суду перебувало 42 матеріали про адміністративне правопорушення. Із вказаної кількості 11 матеріалів було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 31 особи, з яких на 6 осіб накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт, на 8 осіб – адміністративний арешт; 16 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів, стосовно 1 особи провадження по справі закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

        Так, 05.07.2013 року в провадження суду надійшов адміністративний матеріал про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 130 КУпАП жителя с. Джурин Шаргородського району Вінницької області гр-на Г., який, згідно протоколу про адміністративне правопорушення, повторно протягом року вчинив правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП а саме: 18.06.2013 року о 2 год. 25 хв., в с. Джурин Шаргородського району Вінницької області керував автомобілем ВАЗ 21011 державний номерний знак 27852 ВІ, з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння гр-н Г. відмовився в присутності двох свідків.

     Постановою судді від 23.07.2013 року гр-на Г. визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП і призначено адміністративне стягнення у виді громадських робіт на строк 60 (шістдесят) годин.

      За дії, передбачені частиною першою ст. 130 КУпАП, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортним  засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ч. 3 ст. 130 КУпАП) в провадженні суду перебувало 10 матеріалів про адміністративне правопорушення стосовно 10 осіб, три з яких повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Провадження по справі відносно однієї особи закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, 6 осіб позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів, відносно п’яти осіб прийнято рішення про оплатне вилучення транспортного засобу.

   Так, постановою судді від 21.06.2013 року у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 КУпАП визнано винуватим гр-на Н., жителя с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області, якому призначено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на десять років з оплатним вилученням транспортного засобу - мотоблоку «Зубр».  Згідно протоколу про адміністративне правопорушення, гр-н Н. вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 130 КУпАП, а саме: будучи двічі протягом року притягнутим до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП, 29.04.2013 року о 16 год. 33 хв. в с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області керував мотоблоком «Зубр» без номерного знака, з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння, гр-н Н. відмовився в присутності двох свідків.

    Також, постановою судді від 21.10.2013 року у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 КУпАП визнано винуватим гр-на С., жителя с. Івашківці, жителя с. Руданське Шаргородського району Вінницької області і призначено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів строком на 4 (чотири) роки без оплатного вилучення транспортного засобу, оскільки з наявних в матеріалах справи документів вбачається, що  власником транспортного засобу, яким керував гр-н С., є не він, а ТОВ « ДЗПКУ-МТС».  Згідно протоколу про адміністративне правопорушення гр-н С. будучи двічі протягом року підданим адміністративному стягненню за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, 23.08.2013 року о 09 год. 15 хв. в смт Черняхів Житомирської області по вул. Коростенській, керував комбайном КЗС-9-1 «Славутич» державний номерний знак 53087АА, будучи в стані  алкогольного сп’яніння, чим порушив пункт 2.9 Правил дорожнього руху України. Освідування на стан алкогольного сп’яніння проводилося в Черняхівському ТМО.

        За порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна (ст. 124 КУпАП) в 2013 році до адміністративної відповідальності притягнуто 74 особи, що порівняно з попереднім, 2012 роком на 10,8 % більше (в 2012 році за вказаною статтею до адміністративної відповідальності притягнуто 66 осіб). З них на 64 особи накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, 1 особу  позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів. Провадження по 7  справах закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, по 1 – у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, одну особу звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

         Кількість правопорушень за ст. 122  КУпАП, яка передбачає відповідальність за перевищення  водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху зменшилась в 2013 році (5 справ проти 10 в 2012 році). За вказаною статтею  розглянуто 5 справ стосовно 5 осіб, на яких накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.

    Зменшилась і кількість адміністративних правопорушень за пошкодження автомобільних доріг, вулиць, дорожніх споруд, залізничних переїздів і технічних засобів регулювання дорожнього руху, створення перешкод для руху та невжиття необхідних заходів щодо їх усунення (ст. 139 КУпАП). В 2013 році в провадження Шаргородського районного суду за вказаною статтею надійшло 6 матеріалів, один з яких повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання (у 2012 році надійшло 12 справ). Розглянуто справи стосовно 5 осіб і на всіх 5-х накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.

         Кількість адміністративних правопорушень за ст. 121 КУпАП (порушення водіями правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами) в 2013 році порівняно з попереднім 2012 роком не змінилась. В 2012 році надійшло в провадження за вказаною статтею 8 адміністративних матеріали ( 8 в 2012 році). Із вказаної кількості  2 матеріала було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 6 осіб, до 1 неповнолітньої  особи застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП у виді попереження.  На 4 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу. Стосовно однієї особи справу закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.         

11 матеріалів в 2013 році (проти 10 матеріалів в 2012 році) надійшло в провадження Шаргородського районного суду за ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки). Із вказаної кількості  3 матеріала було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 8 осіб, до 3 неповнолітніх  осіб застосовано захід впливу, передбачений ст. 24-1 КУпАП у виді попереження.  На 3 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, на одну особу – у виді попередження. Стосовно однієї особи справу закрито у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.         

За ст. 122-2 КУпАП ( невиконання водіями вимог про зупинку, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди) в провадження суду  в 2013 році надійшло 5 адміністративних матеріалів. З них на 4 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу. Провадження по одній справі закрито в зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.                 

11 матеріалів (проти 3-х матеріалів в 2012 році) надійшло в провадження Шаргородського районного суду за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця дорожньо-транспортної пригоди). 3 матеріала було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання. Розглянуто справи стосовно 8 осіб і накладено адміністративне стягнення у виді штрафу.

За ст. 127-1 КУпАП (порушення порядку перевірки технічного стану транспортного засобу) в провадження суду в 2013 році надійшла 1 справа, яку було повернуто органу, від якого надійшов матеріал на розгляд суду для належного оформлення і доопрацювання.

        Згідно постанов суддів по справах про адміністративні правопорушення у 2013 році до  порушників застосовувались наступні види стягнень:

      -  штрафи були накладені на 283 осіб на загальну суму 521305  грн., з яких добровільно сплачено  396219 грн., що становить 76, 01%;

      -  позбавлення спеціального права було застосовано до  53 осіб;

      -  адміністративний арешт до 16 осіб;

      -  громадські роботи до 108 осіб;

      - оплатне вилучення транспортного засобу –  відносно 5 осіб;

Із 556 матеріалів про адміністративні правопорушення, які надійшли на розгляд Шаргородському районному суду Вінницької області у 2013 році (в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху) 69 матеріалів було повернуто  відділенню ДАІ, від якого надійшов матеріал на розгляд суду – для належного оформлення і доопрацювання, що свідчить про безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків  службових осіб, які складають протоколи про адміністративні правопорушення, оскільки документи, згідно яких адмінпорушники притягуються до відповідальності, часто не мають належних реквізитів, з цими документами не ознайомлюються притягнуті до відповідальності особи, в результаті чого порушуються вимоги ст. 256 КУпАП, яка розкриває зміст протоколу про адміністративне правопорушення. В протоколах про адміністративне правопорушення часто відсутні повні відомості про особу порушника, місце, час вчинення і суть адмінправопорушень, прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є, пояснення порушника та інші відомості, необхідні для всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин справи, вирішення її у відповідності із законом.

Серед проблем, що виникають при застосуванні судом чинного законодавства під час розгляду справ аналізованої категорії, можна назвати систематичну неявку деяких правопорушників до суду, які у такий спосіб намагаються уникнути адміністративної відповідальності за вчинене првопорушення, що разом із неналежно оформленим протоколом про адміністративне правопорушення фактично унеможливлює виконання судом вимог ст. 280 КУпАП щодо встановлення під час розгляду справ всіх необхідних обставин, зокрема тих, що пом’якшують або обтяжують відповідальність особи, а також інших обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.

        16 матеріалів закрито в зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст. 38 КУпАП. Причиною цього є несвоєчасність надіслання службовими особами ДАІ інших районів та областей адміністративних матеріалів до суду.

Частиною 2 ст. 38 КУпАП передбачено, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення.

Відповідно до п. 7 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у разі закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 цього Кодексу. 

Суд обґрунтовано закривав провадження у справах у разі закінчення строків, визначених у ст. 38 КУпАП, однак при цьому винні особи уникали відповідальності.

            За  2013 рік в апеляційному порядку було оскаржено 3 постанови аналізованої категорії справ. Вказані постанови Апеляційним судом Вінницької області були залишені без змін, а апеляції - без задоволення.  Тому можна зробити висновок, що якість розглянутих суддями Шаргородського районного суду справ про адміністративні правопорушення у 2013 році знаходиться на належному рівні.

З урахуванням вищевказаного, суддям Шаргородського районного суду необхідно постійно підвищувати свою кваліфікацію та підтримувати стан розгляду судових справ на такому ж рівні.

         Узагальнення зроблено на підставі статистичної звітності, форми №3 «Про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності за 2013 рік».

         Висновок:

1.    Вважаю за необхідне розглянути узагальнення на зборах суддів Шаргородського районного суду.

2. Розмістити узагальнення на офіційній веб-сторінці Шаргородського районного суду з метою підвищення якості судочинства.

 

Голова Шаргородського районного суду

                                                                                          Т.О.Соколовська